Кьовеши получи 300 дела от 22 държави и ОЛАФ, 120 сигнала, разследва измама за 70 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878815 www.24chasa.bg
Лаура Кьовеши СНИМКА: Николай Литов

Ще има и българи с пари и власт, увери европейският главен прокурор и призова да се подават сигнали на сайта на институцията

300 дела от националните прокуратури и ОЛАФ вече са пристигнали в Европейската прокуратура, има и 120 сигнала от граждани само за 10 дни. Това съобщи в петък европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Вече се работи и по случай с ДДС измама за 70 млн. евро, извършена от престъпна група, която е действала на територията на 5 държави. За сравнение - бюджетът на Европейската прокуратура е 44 млн. евро.

Ръководената от Кьовеши институция започна работа на 1 юни и оттогава в Европейската прокуратура пристигат дела и сигнали от нейната компетентност. Първата страна, която румънката посещава след това, е България.

“Получихме и дела за български граждани, които се разследват за злоупотреби, но още не са пристигнали всички и не мога да дам статистика”, каза европейският главен прокурор. Тя призова българските граждани да подават сигнали на сайта на институцията и увери, че всеки един от тях ще бъде разгледан.

“Със сигурност

ще работим

по български

случаи

Трябва да докажем, че законът важи за всички. Ще разследваме богати хора и такива с власт”, заяви Кьовеши. Тя съобщи още, че е в постоянна комисия, която ще надзирава работата на делегираните европейски прокурори в България, Германия, Франция и Кипър.

В четвъртък Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев, членовете на Висшия съдебен съвет и 4-мата делегирани европейски прокурори, които бяха избрани да работят в новата институция. По време на срещите ѝ е обсъждан въпросът с процедурата по избора на още 6, която ще започне още следващата седмица. Толкова кандидати от България бяха отхвърлени от Европейската прокуратура при първата процедура.

Освен за тях Кьовеши е поискала полицаи, следователи, експерти и асистенти, които да помагат на делегираните европейски прокурори.

Тя увери, че европейските делегирани прокурори ще са независими и ако някой се опита да влияе на работата им, лично ще оповести случая. Делата

ще бъдат

разпределяни на

прокурорите на

случаен принцип,

а след приключване на разследванията и изготвянето на обвинителните актове ще бъдат изпращани до комисията в Люксембург, която наблюдава работата им.

“Не сме коментирали санкците на САЩ по закона “Магнитски”, нито други конкретни случаи. Ние сме европейски граждани и ще разследваме престъпления в Европа по случаи, които са от нашата компетентност”, каза още Кьовеши. Тя отказа да оценява работата на българската прокуратура. “Задължени сме да си сътрудничим и да сме в контакт с националните прокуратури. Знам, че към моята личност има свръхочаквания. Ще повишим нивото на защита на европейските граждани и ефективността на разследванията. Но тези очаквания трябва да се ограничат до компетенциите на Европейската прокуратура”, заяви Кьовеши.

В петък сутринта, докато Кьовеши още беше в България, евродепутатът Александър Йорданов написа във фейсбук: “Кьовеши дойде, подкрепи Гешев и си замина. Оставка няма да има”. Попитана дали е съгласна с мнението му, тя отговори: “Няма да коментирам политически декларации. Не става въпрос за доверие или отношение, а за задължения по закон”.

Кьовеши подробно обясни функциите на институцията, която е избрана да ръководи. Тя

ще се занимава

със злоупотреби

с европейски

средства за

над 10 хил. евро,

източване на ДДС за над 10 млн. евро, пране на пари, корупция и организирана престъпност.

В институцията вече работят и по доклади на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която обаче е административна структура и не може да провежда наказателни преследвания. Това ще прави Европейската прокуратура. Тя има и правомощията да конфискува активи, които да покрият щетите от престъпната дейност.

“Работата ни ще бъде оценена от съдилищата в държавите, където ще се разглеждат делата. Един прокурор може да повдигне 100 обвинения, но дали е ефективен, ще покажат присъдите по тях”, заяви Кьовеши. Според нея практиката да се обявяват разследвания срещу различни хора е грешна практика, защото така те се предупреждават и могат да повлияят на свидетели.

Кьовеши призова сигналите до Европейската прокуратура да са съобразени с тяхната компетентност. Каза, че няма смисъл от разследвания на земеделски производители например, които са изразходвали до 10 хил. евро не по предназначение. 

461 млн. евро от бюджета и 50 млрд. от ДДС се крадат всяка година

461 млн. евро е стойността на злоупотребите с европейски пари при бюджет от 159 млрд. евро за 2019 г. Държавите-членки на Европейския съюз, губят по 50 млрд. евро годишно от приходи от ДДС заради трансгранични измами. 
Това са част от мотивите за решението от 2017 г. да се създаде Европейската прокуратура (ЕП). Целта е да се ограничат кражбите и с парите да се укрепи икономиката, да се създават работни места, да се харчат за опазването на околната среда и да се помага на младите.
Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, е първата наднационална подобна институция, която има преки правомощия за разследване и е независима от Европейския съюз и държавните органи. Централата на ЕП е в Люксембург, където работи колегия от прокурори и взема стратегическите решения. Във всяка една от 22-те държави, които участват в институцията, има изнесени офиси. Разследванията, там ще са на европейските делегирани прокурори. Те ще докладват на колегията в Люксембург за разследванията и ще внасят обвинителните актове в съдилищата в съответните държави.
Европейската прокуратура има правомощия да разследва престъпления от 2017 г. насам. Затова дела и преписки от 22-те участващи държави ще изпращат в Люксембург, за да се анализират и да се прецени дали ще се поемат от новата структура. При посещението си в София Лаура Кьовеши разкри, че има държави, които са декларирали, че нямат подобни дела, но тя е убедена, че престъпност има навсякъде.