Колата, с която избягали нападателите на Слави Ангелов, застрахована от подсъдим по делото

https://www.24chasa.bg/novini/article/9878879 www.24chasa.bg
Никола и Георги Асенови са в ареста от година и два месеца. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Опелът, в който са намерени следи от журналиста и

тримата подсъдими, е открит изоставен на третия ден

след престъплението. 16 дни по-късно подсъдимият

се обадил на Ангел Боксьора да прехвърлят колата

Телефонен разговор за опел астра и застраховка за същата кола, направена от подсъдимия Бисер Митрев, са сред доказателствата по делото за побоя над Слави Ангелов. Това стана ясно на заседанието в Специализирания наказателен съд в петък.

“Здравей, обаждам ти се да прехвърлим един опел астра.” Това чува в слушалката на телефона си столичанинът Ангел Христов на 4 април м.г., 16 дни след като главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов беше пребит пред дома си.

Мъжът, който го търси, се представил като Бисер. Същият опел вече е намерен от криминалистите изоставен близо до местопрестъплението. С него са се движили тримата нападатели, а в колата са намерени биологични следи, включително и кръв от журналиста.

Ангел Христов вече е бил викан в полицията като един от хората, шофирали колата през последните години. Тогава той казва, че е продал автомобила на чужденци и не знае нищо повече. След телефонното обаждане от Бисер обаче Ангел Христов сам отива в столичната полиция, за да разкаже за случката. По това време

разследващите

вече имат

данни кои са

нападателите на

Слави Ангелов,

а името на Бисер съвпада с един от заподозрените за престъплението.

В петък Ангел Христов и други свидетели дадоха показания на поредното заседание по делото срещу Бисер Митрев и близнаците Георги и Никола Асенови. Те са подсъдими за престъпен сговор, нанасяне на средни телесни повреди и притежане на кокаин. При побоя пред дома му Слави Ангелов е жестоко удрян по цялото тяло и главата, а три дни след побоя сивият опел астра с кръвта на журналиста бе открит. Там имало и шапка с биологични следи от братята и Бисер митрев. Автомобилът официално е регистриран на името на жена от Златица, която отдавна живеела в чужбина. Тя продала колата на мъж от София, а след това сменя още няколко собственици. В показнията си пред полицаи Христов разказал, че мъжът, който му се обадил след нападението над Слави Ангелов, му обещал и почерпка. Обяснил му, че колата не е на негово име. След време последвало второ обаждане от мъжа, отново със същата молба. От разговора обаче Ангел, познат и като Ангелчо Боксьора, не разбрал на чие име мъжът иска да се прехвърли автомобилът.

Христов не можа да си спомни думите си, дадени по време на разследването. Затова те му бяха прочетени на заседанието вчера. Тогава той отрече да е споменавал името Бисер. 

Преди 4 г. трима украинци минавали през квартал “Филиповци” и търсели опели, които да изкупят. Сред тях бил и висок, здрав мъж, с русолява коса и сини очи. Егор или Игор бил единственият, който говорил български език. Той попитал Ангелчо Боксьора дали има познати, които продават коли.

Разбрали се да

разучи въпроса

и да му се обади

Така се свързал с Николай Йорданов-Коко, чийто зет продавал автомобил. Срещнали се след няколко дни в кв.“Модерно преградие” и го откупил от Светослав.

Месец по-рано пред съдия бяха разпитани и двамата мъже. Светослав разказа, че сделката станала бързо. Ангелчо Боксьора не поискал от него да му прехвърли колата по документи. Той обаче седнал зад волана да тества автомобила до столичния кв. “Люлин”. Двамата стигнали до супермаркет в “Люлин 4”. Там Ангел свалил Светослав от автомобила и му казал да го изчака, докато се върне с парите. Той продължил с астрата по уличката и спрял до близкия блок. Там го чакал висок мъж с къса коса и светла кожа, който му дал 1900 лв., за да плати автомобила.

Христов взел 200 лв. от продадената кола. Колата не била прехвърлена на новия си собственик. Не потърсил и Ангел, за да уредят документите. През май стана ясно, че сивата опел астра, с която избягали нападателите, е сменила 5-има собственици за няколко месеца.

От април т.г. Ангел Христов е задържан по обвинение за участие в банда за изнудване, стана ясно на заседанието.

Вчера бе разпитан и Радион Топузов. Той направил застраховка “Гражданска отговорност” на личния автомобил на Бисер Митрев и на друг опел астра. Това се случило на 12 март м.г., 5 дни преди побоя над Слави Ангелов. Колата била на името на жена с турско име, разказа по спомени Топузов. Бисер го попитал и каква е процедурата, ако автомобилът изчезне.

ММА боецът Даниел Илиев също беше призован за свидетел по делото в петък. Той разказа, че познава близнаците от спортните среди, защото тренирали в един отбор по бокс. Той е бил задържан два дни след като се прибрал от лагер в чужбина. Даниел Илиев бил изненадан, че Георги и Никола Асенови са обвинени в побоя над Слави Ангелов. Според него братята не са извършили нападението.

В същия дух бяха и показанията на друг ММА боец и един от лидерите на агитката на “Левски” - Любомир Делев. Той, Даниел Илиев и Радион Топузов също бяха задържани, но не бяха обвинени и ги освободиха. Любомир Делев разказа, че след като го пуснали от ареста, разпитал свои познати за братята. Те му споделили, че Асенови не били конфликтни и имали семейства. Самият той не ги познавал, виждал ги е само в залата по бокс.

В петък беше разпитан и Филип Николов, който е приятел на Бисер Митрев и е бил задържан заедно с него. Оттогава двамата не поддържали контакти.

На делото подсъдимите и защитниците им поискаха отвод на съдебния състав и прокурора. Магистратите обаче отказаха.