Нидерландската престолонаследничка се отказа от държавна издръжка, докато следва

https://www.24chasa.bg/novini/article/9879233 www.24chasa.bg
Принцеса Катарина-Амалия Холандска Снимка: Официален сайт на кралското семейство

Наследничката на престола в Нидерландия принцеса Амалия е решила през следващите години да не получава държавната издръжка от 1,6 милиона евро годишно, която й се полага след навършването на 18 години през декември тази година, съобщиха Асошиейтед прес, ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

В писмо, което принцесата написала собственоръчно до премиера Марк Рюте, тя го информира за решението си и го уведомява, че ще върне парите, които ще бъдат депозирани по сметката й, докато е студентка.

Всеки месец по сметката на принцесата ще се превеждат около 300 000 евро, други 1,3 милиона евро й се полагат за заплати на антуража й и за други разходи. Издръжката е освободена от данъци и идва от данъците на поданиците. Някои депутати изразяват недоволство от предвидената сума.

В четвъртък принцеса Амалия е научила, че е преминала успешно всички изпити за завършване на гимназия и сега планира да си почине една година, преди да продължи обучението си в университета.

В писмото си принцеса Амалия пише, че "намирам за неудобно, докато все още мога да предложа малко в замяна и когато и за другите студенти е още по-трудно, особено в несигурните времена на корона кризата" да получава държавна издръжка като престолонаследничка.

В отговор премиерът Рюте поздравява Амалия за завършването на гимназия и оценява нейното решение.

Популярността на кралското семейство в Нидерландия напоследък спада. Родителите на принцеса Амалия, крал Вилем-Александер и кралица Максима бяха критикувани остро миналата година, когато заминаха на семейна ваканция в Гърция в разгара на пандемията от Ковид-19. Заради общественото недоволство кралското семейство се принуди да прекрати ваканцията си и да се върне в родината.