Хърватия смекчава мерките от 12 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9879550 www.24chasa.bg
Ваксинират против COVID?19 първия човек в Хърватия Бранка Анишич СНИМКА: Ройтерс

Властите в Хърватия свалят от утре редица ограничения на фона на подобрената епидемиологична ситуация в страната.

От 12 юни ще може да се провеждат конференции и конгреси, а заведенията ще имат право да удължат работното си време, съобщи днес националната информационна агенция HINA. Тя се позовава на изявление на Националния щаб по гражданска защита.

От 12 юни заведенията за обществено хранене, пекарните, казината и клубовете за игрални автомати ще имат право да работят до полунощ. Разрешават се тренировките в училищните салони, а конференции и конгреси ще може да бъдат провеждани при спазване на всички епидемиологични препоръки, съобщава агенцията.

Разхлабването на мерките за заведенията ще засегне основно ресторантите. В кафенетата и баровете, в които се предлагат само напитки, продължават да действат ограниченията, които позволяват клиентите да бъдат обслужвани единствено на терасите.

Поредни етап на разхлабване на мерките ще позволи на гражданите на държавите-членки на ЕС от 12 юни да влизат свободно в страната, без да е необходимо да остават 14 дни под карантина. Условието за това е да са им поставени и двете дози коронавирусна ваксина, обясни БНТ.

При провеждането на обществени мероприятия продължават да действат старите ограничения, които позволяват присъствието на не повече от 100 човека на едно място.

Това е важно да се има предвид, особено в навечерието на Европейското първенство по футбол и в началото на туристическия сезон, подчерта ръководителят на Националния щаб за гражданска защита.