В Израел подписаха коалиционното споразумение за новото правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9879564 www.24chasa.bg
Нафтали Бенет СНИМКА: РОЙТЕРС

Представители на партиите, които трябва да съставят новото правителство на Израел, подписаха коалиционни споразумения, съобщиха днес партньорите, цитирани от ДПА.

Правителството, което ще встъпи в длъжност в неделя, е крехка коалиция на осем партии от целия политически спектър, включително една арабска.

За премиер е номиниран Нафтали Бенет е от прозаселническата дясна партия "Ямина".

"Подписването на тези споразумения слага край политическа криза, продължила две години и половина", каза Бенет. По думите му бъдещото правителство ще действа като "съюз за цялото израелско общество, за всички негови общности - религиозни, светски, крайноортоксални, арабски - без изключения".

В споразуменията се разглеждат въпроси като обществения транспорт в деня шабат, финансовата помощ за арабската общност и незаконното строителство по Западния бряг. Освен това партньорите искат да наложат лимит от осем години за заемане на премиерския пост.

С формирането на кабинета на Бенет дългогодишният премиер Бенямин Нетаняху ще трябва напусне поста. Привържениците му се готвят за протестни акции и демонстрации, за да предотвратят смяната на властта.