Кога изневяра може да спаси брака

https://www.24chasa.bg/novini/article/9879599 www.24chasa.bg
Пандемията отне много от възможностите за импулсивни свалки.

Щом темите за разговор изчезнат и изворът на желание пресъхне

Cлед 18 г. брак Марк Даниел прави неочаквано признание пред съпругата си Кристин. Това се случва през 2003 г., докато семейството е на почивка в Южна Африка. Двете им дъщери, които по това време са на 9 и 11 г., спят в съседната стая. Изведнъж съпругът разкрива, че през първите седем години от брака им е имал шест изневери. Макар от тях да е минало доста време, този факт продължава да го мъчи и по някакъв начин да се отразява на семейните му отношения, затова решава, че е време да го сподели.

“Когато започна с думите “трябва да ти кажа нещо”, мислех, че ще разкрие, че страда от неизлечима болест. Говорихме до късно през нощта. Беше опустошително. Нямах представа какво да направя. Усещането за предателство беше изключително силно. Бях дълбоко наранена и ядосана”, разказва Кристин пред “Дейли мейл”. В един момент си дава сметка, че тя също не е била перфектната съпруга и признава, че е имала секс с друг за една нощ. Тази им откровеност обаче не води автоматично до така желаното облекчение. Доста време отношенията им са болезнени, въпреки че години по-рано са започнали да ходят на семейни консултации заради проблеми в отношенията им. Беше болезнено, но и даде положителен резултат, признава Кристин.

Днес двамата са създали онлайн приложение, което да помага на двойки, изправени пред аналогични предизвикателства. Кристин е на 59 г, а Марк на 62 г. и твърдят, че са по-близки от всякога, след като са успели да си простят.

Любовният им роман започва през 1980 г., когато са студенти. Пет години по-късно се женят и се местят от Англия в Хонконг. Първоначално емигрантският живот им изглежда лесен с много работа и купони. Когато обаче се раждат децата и Марк продължава непрекъснато да е в командировки заради работата си на инженер, се появяват търкания. При една разправия съпругът изпуска следното: “Не съм сигурен, че искам да съм женен, и не съм сигурен, че искам да съм женен за теб”. Това много наранява Кристин. “Не мислех, че го заслужавам. Много плаках. Не казах на никого. Единственият начин да се справя, беше да се опитам да го забравя и да се държа така, сякаш нищо не се е случило”, спомня си тя. Връщайки се назад, си дава сметка, че техният сексуален живот не е бил добър. Полагала е усилия за промяна, но не се получавало. Изневерява по време на пътуване за участие в конференция, дори не си спомня вече името на мъжа, с когото е била. По това време отношенията със съпруга ѝ отново са обтегнати, защото трябва да се откаже от мечтана работа, за да може той да продължи кариерата си в Англия. “Години наред функционирахме рамо до рамо. Отвън хората биха си помислили, че сме перфектната двойка - чудесна работа, страхотни празници, но отвътре и двамата бяхме дълбоко нещастни”, обяснява Кристин.

Марк изневерява от самото начало на брака им. По време на семейните консултации, на които се подлагат, стига до извод, че голяма част от неговото поведение и суровото му отношение към Кристин, вероятно е свързано с две тежки събития в детството. Когато е на три, родителите му се развеждат, а 7 г. по-късно майка му почива при автомобилна катастрофа. Загубата ѝ, изглежда, непрекъснато го кара да търси любов и одобрение от жени, но положителните емоции от сексуалните му забежки са краткотрайни. “Веднага те обземат две чувства – на удовлетворение и на вина. Основното бе дали ще успея, дали дадена жена ще си легне с мен. След като това се случваше, ставаше скучно, тъй като бях получил нейното одобрение, любов и обич”, признава Марк.

Следродилната депресия на Кристин още повече влошава нещата. Тя плаче непрекъснато и му говори, че имат нужда от помощ, но той отказва. Правейки равносметка сега, Марк смята, че го е правил от мъжка гордост. Но брачните консултации, макар и много разтърсващи, са ги научили да говорят за нещата, които ги тревожат, и да се разбират. Затова решава и да признае своите изневери, без въобще да е очаквал, че съпругата му ще направи същота.

“Сега имаме интимност на всички нива – емоционално, физически, но отне много време. Знаехме, че трябва да работим заедно за изясняване на случилото се и за прошка”, казва Кристин. Тя съветва двойките обаче да не чакат криза или афера, за да направят необходимата промяна, тъй като това е по-трудният път. Марк пък подчертава, че сексът не е всичко и по-голямо приключение е да посигнеш емоционална близост с партньора и доверие, което обикновено води и до подобряване на сексуалния живот.

Eдин от известните бракоразводни адвокати в Англия Аиша Вардаг също смята, че понякога изневерите имат положително влияние върху брака и по този въпрос много можем да се научим от французите, тъй като те знаят как чрез сексуални афери да поддържат здрава семейната конструкция. “Понякога партньорите се пренасищат един на друг до нетърпимост и наистина се чувстват много самотни дори когато общуват помежду си, тъй като темите за разговори се изчерпват и изворите на желанието пресъхват”, обяснява тя. По думите ѝ невинаги правилното решение е да се разведеш или пък безропотно да приемеш това за даденост. “Понякога си струва да потърсите романтика, секс и емоции извън брака, без да се опитвате да люлеете прекалено лодката, за да може да запазите неща като семейство, дом, работеща икономическа структура и стабилна домашна рутина”, казва Аиша Вардаг.

Tя разкрива, че пандемията е създала обаче доста сериозни пречки пред тази възможност. Нейната кантора е отчела спад от 17% в бракоразводните дела през миналата година и още 68 на сто през тази. Успоредно с това всички данни, отчитащи домашно насилие, се увеличават. Обажданията на английската гореща линия са скочили с 65 процента.

“Когато заведенията и хотелите са затворени, няма служебни пътувания, а само работа от вкъщи, възможностите за любовни срещи рязко намаляват, но пък се засилват шансовете на подозрителните половинки, които ровят в изоставени телефони или неизключени компютри”, обяснява бракоразводната адвокатка. Според нея е много по-добре да се съсредоточим върху това да бъдем добри и подкрепящи нашите партньори, а не моногамни с тях, за да можем да разчитаме на по-дълги и щастливи бракове. Затова би приела, ако съпругът ѝ изневери. Аиша Вардаг притежава богат личен опит по въпроса. 53-годишната адвокатка е майка на четири деца от трима мъже и обича да казва, че рядко има нещо, което да чува от клиент, и да не го е преживяла.

Всяка следваща афера изглежда по-лесна

Американски учени от Пристънския университет са успели да докажат, че мозъкът се адаптира към измамата и затова при всяка следваща изневяра има по-слабо чувство на вина.

“Смятаме, че притъпената реакция към повторяеми действия е свързана с намаляващия емоционален отговор към тези решения. Идеята е, че след първата изневяра ние не се чувстваме добре и изпитваме вина. Всеки следващ път това усещане избледнява”, казва Нейл Гарет от изследователския екип.

Учените са установили също, че жените почти винаги могат да разпознаят кои мъже кръшкат, дори да не ги познават лично. Достатъчно е да видят само как изглеждат, тъй като представителите на силния пол със силно изразени мъжки черти са с по-полигамно отношение към жените. Същото обаче не е валидно, когато става въпрос господа да откриват неверни дами.

Затова са били очертани някои често срещани признаци, валидни и за двата пола. Например хората с по-секси глас и със склонност към алкохола и наркотиците имат нагласа за повече партньори.