"168 часа": При Възродителния процес хващат група, която иска да взриви завода в Девня

https://www.24chasa.bg/novini/article/9880123 www.24chasa.bg
Седем души загиват във влака на гара Буново.

Стоил Колев: В устава им имаше точка да вдигнат и жп линията във въздуха, за да дерайлира влакът

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" публикуваме различни гледни точки към събитията от най-новата ни история. Този път на фокус е Възродителният процес. Мненията на участниците в тези събития често провокират и изненадват, но истината обикновено се открива чрез многообразието на гледните точки.През 1984 г., когато започва смяната на имената, Стоил Колев е началник на ДС в Районно управление Девня и е зам.-шеф на Районното управление.

Адският взрив на гара Буново, където загиват майки и деца. Ако групата от Кърджали не е била заловена, терористичният акт е щял да бъде повторен и в Девня.
Адският взрив на гара Буново, където загиват майки и деца. Ако групата от Кърджали не е била заловена, терористичният акт е щял да бъде повторен и в Девня.

- Г-н Колев, какво си спомняте от процеса по смяна на имената?

- Нямахме кой знае какви проблеми с преименуването. Имаше един по-особен случай. Мъж от Кърджали идва в района на Разград, където се жени за момиче от Завет. С двамата й братя бяха дошли да работят в завода в Девня. Идеята им е била да организират група за диверсионни действия. Имаха устав с няколко точки - да се вдигне еди-какво си във въздуха, да взривят жп линията в Павляново, един от цеховете, да проведат различни

терористични

актове,

като всичко това бе замисъл на мъжа от Кърджали.

В Девня живееха в общежитията за работниците. Започват да търсят други съмишленици от други заводи, но едно от момчетата очевидно не приема това, не е съгласно с диверсиите и се свързва с баща си в Завет. Той го съветва веднага да се обърне към началника на цеха, който да го свърже със служител на ДС. „Разказваш му всичко това“, категоричен е бащата. В резултат на това ми се обаждат на мен. Когато отидох, видях, че човекът бе уплашен, беше го страх, че го следят, защото

не бе съгласен,

а беше един от добрите работници. Разказа как са направили групата, че когато правели съвещанията той винаги си намирал причина да не присъства – казвал, че е уморен, че има работа и т.н. Впоследствие направихме всичко възможно, за да го извадим от групата, срещу която заведохме делото.

Откъде са взели взрива, какви са били целите им, кой е лидерът на групата и имали ли са контакти с чужди служби, четете ТУК.

Как е избегнат военният конфликт, четете ТУК и ТУК