Камбоджа награди китайски медици с медал за приятелство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9880265 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

В петък посолството на Камбоджа в Пекин китайски медици получиха медали за приятелство.

Те са част от първата група експерти, изпратени до членките на АСЕАН, която пристигна в страната на 23 март, за да помага в борбата с COVID-19. По време на 15-дневния си престой седемчленният екип заедно с местните лекари посети болници, общности, компании и военни лагери. Китайските медици направиха оценка за ситуацията, като предложиха обучение и споделиха опита на Китай в превенцията и контрола на заразата, предава радио Китай.

„Китай и Камбоджа си помагаха взаимно по време на пандемията. В ранния етап на епидемията нашите китайски приятели ни изпратиха материали и медицински екип“, каза посланикът на Камбоджа в Китай Кхек Сисода в речта си на церемонията.

Камбоджанският премиер Хун Сен бе в Китай на 5 февруари, за да подкрепи страната, когато епидемията бе в най-тежката фаза. Освен това дари защитни маски, след което Китай върна услугата, предоставяйки още повече. „В Китай има поговорка: На подарената капка вода трябва да се отвърне с бликащ извор. Когато пандемията порази Камбоджа, ние дарихме медицински консумативи, ваксини и помогнахме на страната да създаде лаборатории за тестване за нуклеинова киселина“, каза Уан Дзиендзюн, член на партийния комитет на Държавната комисия по здравеопазване на Китай.

Кхек Сисода каза също, че Китай е изпратил над 5 милиона дози ваксини срещу коронавируса, като този месец ще бъдат доставени още.