Ян Дзиечъ: Диалогът и сътрудничеството са основна тенденция в развитието на китайско-американските отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9880334 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Членът на политбюро на ЦК на ККП и директор на службата за външни работи Ян Дзиечъ в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че диалогът и сътрудничеството са основна тенденция в развитието на китайско-американските отношения. Сътрудничеството се нуждае от общите усилия и балансирани грижи на двете страни. Китай винаги се е опитвал да избягва конфликтите и конфронтациите, и се надява отношенията със САЩ да се развиват на основата на взаимното уважение и изгода. Пекин призовава Вашингтон да продължи с диалога в същия дух както по време на телефонния разговор между двамата държавни лидери по случай Китайската нова година и да работят заедно за възстановяването на двустранните отношения. Тайванският въпрос засяга суверенитета, териториалната цялост и основните интереси на Китай. В света има само има един Китай, а Тайван е неделима част от него. „Китай ще защитава твърдо своя суверенитет и териториална цялост. Пекин се надява САЩ да подходят внимателно към тайванския въпрос и да запазят регионалния мир с прагматични действия“, каза Ян Дзиечъ, предава радио Китай.

Той призова САЩ да спазват международните правила и мултилатерализма, базирани на международната система и закони, в чийто център е ООН. Той посочи още, че Китай участва активно в глобалното сътрудничество в борбата срещу COVID-19. „Китай е категорично против отправените срещу него слухове и лъжи, особено спекулациите, че вирусът е изтекъл от лаборатория. „Пекин призовава Вашингтон да обърне повече внимание на международното сътрудничество в тази сфера“, подчерта Ян Дзиечъ.

Блинкен каза, че редицата контакти между Китай и САЩ са от полза за двустранните отношения. „САЩ спазва политиката „Единен Китай“ и трите съвместни комюникета по тайванския въпрос. Вашингтон се надява да поддържа контактите и координацията с Китай по важните международни въпроси“, подчерта държавният секретар на САЩ.