"Новавакс": Ваксината ни срещу Ковид-19 защитава срещу южноафриканския вариант

https://www.24chasa.bg/novini/article/9880630 www.24chasa.bg
"Новавакс" обяви, че ваксината защитава от южноафриканския вариант на новия коронавирус СНИМКА: 24 часа

Компанията от САЩ "Новавакс" обяви, че експерименталната й ваксина срещу Ковид-19 произвежда имунен отговор и защита срещу силнозаразния южноафрикански вариант на новия коронавирус при клинични тестове, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Ваксината NVX-CoV2373 е преминала множество тестове, но все още не е одобрена за употреба в нито една страна.

От компанията съобщиха, че изследвания върху мишки и павиани са установили, че версия на ваксината, насочена специфично срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус, наричан още Бета, предизвиква имунен отговор и защита. Подготвят се последващи клинични изпитания на насочената срещу Бета ваксина през есента.
Изследвания на кръвен серум от тридесет участници в клинично изпитване, получили двете дози на ваксината
NVX-CoV2373, установили високи нива на антитела срещу оригиналната версия на новия коронавирус, както и срещу вариантите му Алфа (британският вариант) и Бета, като реакцията срещу Бета била малко по-слаба, съобщиха от американската компания.

Европейската агенция по лекарствата започна преглед на експерименталната ваксина през февруари. Данните от пилотни тестове в САЩ и Мексико се очакват скоро. От компанията обявиха, че нови данни за ваксината са публикувани в електронната библиотека bioRxiv и за предоставени за независима оценка.