Макрон към Джонсън за Брекзит: Дръжте си на думата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9880699 www.24chasa.bg
Борис Джонсън и Макрон (вдясно) си поговориха на четири очи. СНИМКА: Снимка: Bloomberg L.Р.

Това хвърля сянка върху лидерския форум на Г-7, който тече в Югозападна Англия

Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя днес британският премиер Борис Джонсън да удържи на "думата, дадена на европейците" в рамките на Брекзита, на фона на напрежения в Северна Ирландия. Това съобщи президентската канцелария, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Френският държавен глава заяви, че е "готов" за обновление на френско-британските отношения, но "подчерта, че този нов ангажимент налага британците да удържат на думата, дадена на европейците, и да спазват рамката, определена от споразуменията за Брекзит", посочи Елисейският дворец след среща между двамата лидери в кулоарите на форума на Г-7.

Ситуацията около Северна Ирландия и специални търговски разпоредби, предвидени за британската провинция след Брекзита, влошават отношенията между обединеното кралство и ЕС.

Това хвърля сянка върху лидерския форум на Г-7, който тече в Югозападна Англия, където ръководителите на великите сили и на ЕС разчитат да демонстрират единен фронт, изпълнен с желание да вдъхне нова динамика в мултилатерализма, за да улесни възстановяването след пандемията и борбата срещу затоплянето на климата.

Лондон обвинява Брюксел, че възприема "прекалено пуристки подход" в прилагането на новите специфични митнически разпоредби за Северна Ирландия, предвидени в "северноирландския протокол", договорен след трудни преговори в рамките на Брекзита.

Оставяйки де факто Северна Ирландия в европейския митнически съюз и общия пазар, тези мерки пораждат напрежения в британската провинция, дори сблъсъци, например в началото на април.

В сряда в Лондон имаше дискусии в тази връзка, но не се стигна до напредък - ЕС заяви, че без колебание ще вземе ответни мерки, ако Лондон откаже да прилага положенията от протокола.

След разговора на четири очи с Макрон се очаква Джонсън да говори също с ръководителите на ЕС и с германската канцлерка Ангела Меркел.
Като изтъкна, че Г-7 не е площадка, където задължително трябва да се стигне до "незабавно решение", говорителят на британския премиер отбеляза вчера, че "всички опции са на масата", а стремежът е да се опази единството на кралството, застрашено според него от протокола.

Горд с ирландските си корени, президентът на САЩ Джо Байдън също потвърди, че подкрепя протокола, който дава възможност да се избегне връщането на твърда граница на острова и гарантира според него мира в британската провинция, сключен през 1998 г. след три десетилетия кръвопролития. 

Ръководителите на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел предупредиха днес Лондон, че "и двете страни" 
трябва да прилагат договореното. "В ЕС има пълно единство по въпроса", написаха в Туитър шефовете на Европейската комисия и на Европейския съвет, според които мерките, договорени за Северна Ирландия, дават възможност да бъде опазен мирът в тази провинция.

От кулоарите на форума на Г-7 Борис Джонсън призова днес европейците към "прагматизъм и компромис" по повод мерките, засягащи Северна Ирландия след Брекзита, предизвикали силни напрежения в този британския район.

Джонсън "ясно изрази своя стремеж към прагматизъм и компромис от страна на всички, но подчерта, че приоритет е опазването на (мирното) споразумение от Разпети петък", посочи "Даунинг стрийт" след серията срещи.