Здраво поколение мишки се роди от замразени сперматозоиди

https://www.24chasa.bg/novini/article/9880724 www.24chasa.bg
Мишки се раждат без аномалии от замразени в космоса сперматозоиди. СНИМКА: "Зоомания"

Те са прекарали 6 години в космоса във фризер на Международната космическа станция

След шест години в орбита на борда на Международната космическа станция (МКС), замразени сперматозоиди от мишки успяха да създадат поколение на Земята, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Някои специалисти са убедени, че един ден хората ще могат да напуснат Земяна и да живеят на друга планета. Но пред тази перспектива се очертава проблем, свързан с радиацията - атмосферата на планетата ни няма да може да предпазва живота от космическата радиация. Учените си задават въпроса дали в дългосрочна перспектива радиацията ще се отрази на репродуктивните способности на хората и животните.

В търсене на отговор на този въпрос бе предприет мащабен научен експеримент и резултатите, публикувани в сп."Сайънс адвансис", са обещаващи.

Космическата радиация включва слънчеви ветрове и космически лъчения от Слънцето или извън Слънчевата система, които увреждат ДНК. Според учените обаче, "лиофилизираната сперма теоретично може да бъде съхранявана без проблеми на борда на МКС за около 200 години", каза пред АФП ръководителят на изследването проф. Терухико Вакаяма от университета в Яманаши, Япония.

Изследването започва през 1997 г. Проф. Вакаяма, който мечтаел да стане астронавт и е почитател на научната фантастика, пръв доказа заедно с екипа си, че мишки могат да се родят от замразени сперматозоиди.

Лиофилизираните репродуктивни клетки могат да се съхраняват при стайна температура повече от година. В противен случай те трябва да се пазят във фризери, с каквито космическите ракети не са снабдени.

Години по-късно учените вземат семенна течност от 12 мишки и я поставят в шест малки кутии, всяка от които съдържа по 48 ампули. Три от кутиите с проби остават в Япония, за да служат за сравнение, а другите три се отправят към Международната космическа станция през август 2014 г. На борда на станцията астронавтите ги съхраняват във фризер при температура минус 95 градуса по Целзий.

Девет месеца по-късно едната от кутиите е върната на Земята. Втората остава в орбита до май 2016 г., а третата се завръща през юни 2019 г., след като е прекарала 5 години и десет месеца на борда на МКС.
На Земята учените изследват ДНК на семенната течност. "Когато измервахме пораженията върху ДНК, не отчетохме значителна разлика между пробите, прекарали в космоса три или шест години и тези, които бяха останали на Земята", обясни Терухико Ватаяма.

При оплождането на яйцеклетките обаче се забелязват "леки" хромозомни аномалии в спермата, прекарала години в безтегловност. Тези увреждания обаче не засягат развитието на зародишите.
От сперматозоидите, прекарали три години в космоса, са се родили 243 мишки, заченати ин витро. 169 мишки е потомството, заченато ин витро от сперматозоиди, пребивавали почти шест години в орбита.

"Няма разлика в плодовитостта от пробите на Земята и тези, прекарали в космоса три или шест години. Всички новородени мишки изглеждат нормално и не са открити никакви аномалии", каза японският учен.
Пет мишки от поколението от замразени сперматозоиди, прекарали три години в космоса, били проследени през целия си жизнен цикъл. Учените са установили малко по-кратка продължителност на живота от средната.

"Космическите" мишки са се размножавали, създали са нови поколения, които от своя страна също са се размножили. "Всички поколения бяха нормални", пишат авторите на проучването.