Арестуваха мъж във връзка с намерените 39 мигранти мъртви в камион в Англия през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9881979 www.24chasa.bg

Италианската полиция съобщи днес, че е арестувала мъж, издирван от Великобритания във връзка с трафик на мигранти, довел до смъртта на 39 виетнамци в камион, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Стефан Дамиан Драгос, 28-годишен, е обвинен, че е предоставил камиона, докарал мигрантите в Англия, се казва в полицейско комюнике.

Арестуван в Милано въз основа на британска заповед за арест, Драгос "членува в престъпна организация за нелегална миграция", сочи документът.

Виетнамските мигранти, сред които и две 15-годишни момчета, починали от задушаване и от горещината в затвореното пространство в камиона. Те бяха открити в контейнера на камиона източно от Лондон през октомври 2019 г.

Случаят хвърли светлина върху мрежите за нелегална миграция, които процъфтяват, възползвайки се от хората, които в търсене на по-добър живот са готови да поемат всякакви рискове и да плащат огромни суми, предаде БТА. 

Главатарите на бандата, действала в случая - 41-годишният управител на северноирландската транспортна компания Ронан Хюз и 43-годишният румънец Джордже Ника, обвинени като организатори - бяха осъдени през януари съответно на 20 и 27 години затвор за непредумишлени убийства и трафик на мигранти.

Шофьорът на камиона, Морис (Мо) Робинсън, е осъден на 13 години и четири месеца. Другият водач Еймън Харисън, карал камиона преди него, който твърдеше, че не е знаел за скритите в ремаркето мигранти, ще лежи в затвора 18 години.