Лъчезар Борисов: Язовир "Пазар дере" е изпуснат преди министър Петков да го заснеме

https://www.24chasa.bg/novini/article/9882407 www.24chasa.bg
Лъчезар Борисов

"Може би сценаристите на този филм са пропуснали, че има модерна измервателна система, която е заснела албсолютно всичко и посещението на министър Петков на този язовир е в период, след което точно управляваното от него министерство, са изпуснали язовира и той е празен, за да бъде направен този филм", каза в ефира на Би Ти Ви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов по повод обвиненията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че за ремонт на язовир Пазар Дере до Ловеч са похарчени 2,3 млн. лв., а той прилича на локва. Петков засне видео, което разпространи и в него показва празен язовир, на който има бутафорно устройство от пластмасово шише от газирана напитка.

Като комедиен скеч определи Борисов показаното от служебния министър край язовир Пазар дере и показа в ефир снимка на язовира, направена на 31 май. На нея се вижда, че язовирът е пълен. Веднага след това показа нивомера - графика, на която се вижда рязко спадане на нивото на водата. "Язовирът има контролно-измервателната система, която е онлайн. Вижда се на нея, че нивото на водата е по-ниско и няма нищо общо с показаното", допълни Лъчезар Борисов.

"Предприятието може на база на нормативи да е изпуснало водата, но този филм се прави точно след изпускането на водата. Кой нареди тя да бъде изпусната?", попита той.

По думите му още през 2013 - 2014 г. този язовир е определен за един от най-опасните. На 5 метра от него се намира магистралният път, който свързва София и Варна. През 2017 - 2018 г., когато прелива този язовир, той не е ремонтиран и има много тежки катастрофи с туристи и чужденци, обясни Борисов. "Пълни се за секунди и от средата на януари тази година, се е препълвал 6 пъти и благодарение на това, че има изпускател и е в изрядно състояние, така сме предпазили живота и здравето на хората", каза още бившият министър.

8250 автомобила минават по пътя наблизо само за ден, отбеляза още той. Язовир Пазар дере играе ролята на буфер, който да поеме водата, стичаща се по склоновете. Наблизо е имало птицеферма и други стопански субекти.

Около 100 лв. на кубик без ДДС е била цената на бетона, закупуван за ремонта на язовира, каза Борисов и обясни, че цените, които министър Петков визира са с полагането, изграждането на съоръженията. "Това са стотици метри язовирна стена и отводнители. Може да се види какво е състоянието им", добави той.

Фирмата изпълнител е държавна компания, с много дългогодишна практика - "Монатажи" АД и контрагентите й са 700 фирми, които работят по този проект.

"Явно шишетата, бутилките и чантичките са интересни, които ги има и в други видеоклипове. Съвсем скоро висша държавна фигура от президентството видяхме в един видеоклип с една торба, в която имало шише", каза Борисов, като намекна за видеоклип на Пламен Узунов, в който се вижда, че получава плик от бивш митничар. 

Според Борисов контролът на ремонта на язовира се е осъществявал от Компанията от експертен съвет, който е от професори от университета по строителство и геодезия и преценява какви са цените.

"Приветствам всяко едно действие по проверка, така че видяхме динамиката на министър Петков. Той говореше и за ББР, където средствата ги нямало, били изразходвани. Оказа се, че не е така. Той установи, че тя е финансово стабилна, ликвидна. Така че се радвам, че ще бъде свършено. Виждаме политика на фойерверка. Има екстаз в първите минути, но след това има тъмнина, която отива към бизнеса.", добави той.

Никога не е получаван сигнал за корупция на бизнеса у нас, заяви бившият министър на икономиката за думите на американската посланичка Херо Мустафа, че американски компании са подавали сигнал за корупция у нас. "Акта по закона "Магнитски" го приветсвтам. Той дори опроверга някои акции на миниситър Петков, че ББР е свързана с някои от лицата по този списък", каза още бившият икономически министър.