Германска министърка иска преразглеждане на задължителното носене на маски

https://www.24chasa.bg/novini/article/9882779 www.24chasa.bg
Задължителното носене на маска предизвиква нов дебат в Германия. СНИМКА: АРХИВ

Тъй като броят на заразените с коронавирус в Германия продължава да спада, вече е време политическите лидери да започнат да обмислят дали носенето на маски да остане задължително, казва министърката на правосъдието Кристине Ламбрехт в интервю за неделното издание на в. "Билд", цитирано от БТА.

Регионалните лидери ще трябва да разяснят дали и къде изискването за маски продължава да е адекватно, ако делът на заразените на 100 000 души е малък и продължава да се свива, каза Ламбрехт, цитирана от ДПА. Това важи в голяма степен за училищата, тъй като учениците са особено засегнати от задължителното носене на маски, отбеляза тя.

По днешни данни на Института за заразни болести "Роберт Кох" броят на заразените на 100 000 души за изтеклия седемдневен период е 17,3, докато миналата седмица беше 24,7.

Заместник-председателят на Бундестага (долната камара на парламента) Волфганг Кубики отиде по-далеч и призова за пълно отпадане на маските, имайки предвид новите данни. "При дял на заразените категорично под 35 държавата не може да налага повсеместно ограничение на основни права на всички свои граждани", заяви той.

Кубики подчерта, че срещу регионалните правителства скоро може да бъдат предприети правни действия, ако не осъвременят своевременно регулациите си срещу ковид съгласно данните. Политиките трябва отново да разчитат на проявяваната от гражданите отговорност, вместо постоянно да се налагат строги правила, които определят как гражданите да действат, допълни той.