Берлинале връчва наградите си на Острова на музеите в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/9883077 www.24chasa.bg
Наградата "Сребърна мечка" ще бъде връчена в неделя

Наградите на международния кинофестивал в Берлин ще бъдат връчени в неделя на церемония на Острова на музеите в германската столица, съобщи ДПА.
Лауреатите на наградите на Берлинале бяха обявени през март, но заради пандемията те ще получат статуетките си едва сега.
"Златна мечка" за най-добър филм беше присъдена на коопродуцията на румънския режисьор Раду Жуде "Каръшко чукане или шантаво порно" ("Bad Luck Banging or Loony Porn").
На церемонията в неделя ще бъдат връчени и наградите "Сребърна мечка". Една от тях е за най-добро изпълнение в главна роля на германската актриса Марен Егерт за ролята й в трагикомедията "Аз съм твоят човек" на Мария Шрейдър.
Тази година 71-ото издание на Берлинале бе разделено на две части заради ограниченията за пандемията. През март филмите бяха показани онлайн на експретите, а през последните дни те бяха показани на публиката с прожекции на открито в Берлин.
С наградата на журито "Сребърна мечка" бе отличен германският документален филм на режисьорката Мария Шпет "Г-н Бахман и неговият клас", който показва съвременния свят чрез учебна стая в промишлен град с ученици от девет нации, сред които и българчета.