Турция с ваксинация срещу вируса на хора и над 40 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/9883130 www.24chasa.bg
Южната ни съседка продължава с ваксинацията СНИМКА: РОЙТЕРС

В Турция започва ваксинация срещу коронавируса на хората на възраст на и над 40 години, предаде Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа в Туитър, съобщи БТА. Коджа посочи, че от тази сутрин хората на и над 40 години могат да записват за час за ваксинация.
Досега в Турция са поставени 33,3 милиона дози ваксина от началото на ваксинационната кампания, започнала на 14 януари, според данни на здравното министерство.
Над 19,69 милиона души са получили първа доза ваксина, а над 13,65 милиона са ваксинирани вече с две дози.
В Турция досега се прилагат ваксините на китайската компания Синовак и на Пфайзер/Бионтех, като гражданите могат да избират между двата препарата.
Същевременно здравният министър Фахреттин Коджа призова вчера гражданите да се включат като доброволци в стартиралата последна, трета фаза от изпитанията на турската ваксина срещу КОВИД-19.
Той отправи този призив в профила си в Туитър, като посочи, че доброволците могат да се регистрират за участие в изпитанията през сайта "еnаbiz.gov.tr".
Инактивираната ваксина срещу КОВИД-19, разработвана от екип от университета Ерджийес, бе първата турска ваксина преминала на етап тествания върху хора. В рамките на фаза 1 от изпитанията ваксината бе приложена върху 44 доброволци, а във фаза 2, която приключи на 9 април, ваксината бе тествана върху 250 доброволци.