Още 55 млн. лв. помощ през НАП за оборотни пари на спрени бизнеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/9883623 www.24chasa.bg

Кандидатстването започва в началото на седмицата

В началото на седмицата стартира третата фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси, Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”. От приходната агенция напомнят, че до момента са изплатени близо 120 млн. лева по първите две фази на програмата.

Парите са предвидени да подпомогнат фирми с преустановени дейности или обекти за периода от 22 до 31 март, или до различни дати през април, съобразно заповедите на здравния министър. Третата фаза на програмата е свързана с удължаване подпомагането със средства за оборотен капитал.

Формулярите за кандидатстване ще се подават отново по електронен път през портала за е-услуги на НАП и е-услугата “Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки”. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г.

От НАП съветват кандидатите, които искат проверката за допустимост на посочените кодове на икономическа дейност, съгласно КИД-2008, да се извършва спрямо данните от годишните отчети за дейността на предприятията за 2020 година, да подадат отчетите си в НСИ, преди да кандидатстват за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП.

Разяснения за периодите за кандидатстване, срокове и формуляри за участие в третата фаза ще могат да бъдат намерени в специализираната рубрика “Подкрепа чрез оборотен капитал” на интернет страницата на НАП от понеделник. Информация и съдействие може да се получат и на e-mail infocenter@ nra.bg или на информационния телефон на НАП 0700 18 700. (24часа)