Кристалина Георгиева: Няма достъп до ваксини в някои страни (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9884112 www.24chasa.bg
Кристалина Георгиева на форума на Г-7 в Англия СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕС ще изнесе 700 млн. дози до края на годината

Задълбочават се различията в процеса на икономическо възстановяване от COVID пандемията и липсва достъп до ваксини в някои страни, предупреди управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

В изявление пред репортери на срещата на Г-7 в Англия българката каза: “Предупреждавахме за опасни разминавания в хода на възстановяването. Най-новите данни потвърждават, че тази тенденция не само продължава, но се задълбочава”.

Ръководителката на МВФ добави, че макар да очаква ръстът на инфлацията да е временен, светът не бива да приема това за даденост, а най-много я безпокои инфлацията в някои нововъзникващи икономики.

Европейският съюз има за цел да изнесе 700 милиона дози ваксини срещу COVID-19 до края на 2021 г., съобщи междувременно председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Според нея ЕС е предоставил до момента 3 милиарда евро на програмата КОВАКС (подпомаган от Световната здравна организация механизъм за осигуряване на ваксини срещу коронавирус за по-бедните страни) и е изнесъл 350 млн. дози ваксина - половината от производството си. “Целта ни: износ на 700 милиона дози до края на годината”, написа председателката на ЕК в туитър от Англия, където е на срещата на Г-7.

Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства заявената готовност за споделяне на ваксини от лидерите на Г-7, но заяви, че “имаме нужда от повече и се нуждаем от тях по-скоро”, предаде АП. “За да сложим край на пандемията, нашата цел трябва да бъде да ваксинираме най-малко 70% от световното население до следващата среща на Г-7 в Германия догодина”, каза той.

В заключителното си комюнике страните от Г-7 обещаха да дарят 1 милиард ваксини на бедните страни.