Произвеждат до сряда още 800 машини за вота, други 700 чакали на склад в Амстердам (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9884253 www.24chasa.bg
Изцяло машинен според Изборния кодекс трябва да е вотът през юли в секциите с над 300 избиратели. СНИМКА: 24 часа

700 от машините, на които ще гласуваме на 11 юли, са в Амстердам, а други 800 ще може да бъдат произведени до сряда и доставени до края на седмицата. Това съобщи директорът на “Сиела Норма” Веселин Тодоров. Той обяви, че компанията е на загуба от 500 хил. лв. досега от договора с ЦИК за машините. В същото време е подложена на натиск, че съсипвала изборите.

4193 лв. е цената, предложена от британската “Смартматик” за една машина, а сумата за софтуера и ъпдейта му излиза 200 хил. лв. за частичния вот в Благоевград и 100 хил. лв. за предсрочните парламентарни избори, обясни Тодоров пред bTV. “Казали сме тяхната цена и те са готови да направят малки отстъпки. Не че бягаме от отговорност, но искаме да не бъдем потърпевши от тази политическа дискусия”, допълни той. Очаква сделката да си е между ЦИК и “Смартматик”. Но ако ги помолят, от “Сиела Норма” щели да помогнат про боно.

Шефът ѝ обаче призова ЦИК да се ускори приключването на предишния договор, защото още не им била платена и стотинка от 43-те млн. лв. за доставката на машините за 4 април. Това е като някакъв финансов експеримент с компанията ни - да се види кога ще дойдат банкерите да опишат всичко, каза той. Банките, от които теглили заеми за реализация на поръчката за предишните избори, вече почвали да се притесняват.

Преговорите между ЦИК и фирмата за пряко договаряне да се доставят още към 1500 машини се провалиха заради цената. От “Сиела Норма” изчислиха, че устройствата с логистиката и поддръжката им излизат към 15 млн. лв., а ЦИК даваше 6,5 млн. “Не ми казаха как и защо са сбъркали в сметките”, посочи вчера Тодоров.

В крайна сметка на компанията ще се разчита за препрограмирането на наличните устройства.