Израел свали Нетаняху и избра нов премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/9884529 www.24chasa.bg

След 12-годишно управление Бенямин Нетаняху бе свален от властта. Това става след гласуване в парламента, след което избран за премиер на Израел  беше Нафтали Бенет, съобщи БНР.

Израелският парламент гласува днес с 60 срещу 59 гласа за новото правителство. Ултранационалистът Нафтали Бенет ще оглави новия кабинет, обединяващ партии от целия политически спектър, за малко повече от две години, след което неговият центристки съюзник Яир Лапид ще го смени.

Новият кабинет ще положи клетва веднага след вота в Кнесета. Безпрецедентната коалиция между лидера на центристката опозиция Яир Лапид и ултарнационалистът Нафтали Бенет има мнозинство от едва един депутат в израелския парламент. Милионерът Бенет ще бъде премиер две години, а след това поста ще заеме бившият телевизионен водещ - Лапид.

Двамата ще бъдат начело на правителство, в което влизат 8 партии от целия политически спектър, а в управлението за първи път влиза и формация, която представлява 21% от арабското малцинство в Израел.

Вотът в Кнесета е съпровождан от контрапротести на равини на Западната стена на Ерусалим в защита на Бенямин Нетаняху, както и от протести против бившия премиер. Опонентите му започнаха тържествата за края на 12-годишното му управление още снощи с възгласи „Чао, чао, Биби!“