Страните от Г-7 ще дарят още 1 млрд. дози ваксини срещу COVID на бедните страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885035 www.24chasa.bg

Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус на по-бедните страни по света през следващата година, съобщи Ройтерс.

 Преди дни 24 часа писа за призив на над 230 световни лидери, сред които президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелив и бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова Г-7 да плати за глобална ваксинация.

Ангажиментът на страните от групата достига общо до над 2 млрд. дози, включително обещанията от срещата през февруари 2021 г. и последната.

„Взети заедно, еквивалентът в дози на нашите финансови дарения и нашето пряко споделяне на дози означава, че ангажиментите на Г-7 от началото на пандемията са осигурили общо над 2 млрд. ваксини“, се казва в текста.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че обещаните дози ваксини ще дойдат както директно, така и чрез международната програма COVAX. Ангажиментът далеч не достига 11-те милиарда дози, които според Световната здравна организация са необходими, за да се ваксинират поне 70% от населението на света и наистина да се сложи край на пандемията, но е начало, според Джонсън.