Броят на ядрените бойни глави за разполагане се е увеличил

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885115 www.24chasa.bg
По данни на СИПРИ към януари 2017 г. САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея са разполагали с общо 14 935 ядрени бойни глави, при 15 395 миналата година. СНИМКА: Ройтерс


      Тревожна тенденция към увеличаване на разгърнатите ядрени бойни глави в глобален мащаб констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (СИПРИ), цитиран от световните агенции.

Според  годишния доклад на авторитетния мозъчен тръст редица държави изпълняват широкообхватни и скъпи програми за модернизиране на ядрения си арсенал. По данни на СИПРИ в началото на тази година на Земята е имало 13 080 ядрени бойни глави - с 320 по-малко в сравнение с преди 12 месеца и под една пета от общото количество в в средата на 80-те години на миналия век, когато напрежението по време на Студената война е било достигнало връхната си точка.
      САЩ и Русия притежават над 90% от тези оръжия. Другите са разпределени между Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Броят на ядрените бойни глави, готови за разполагане, обаче се е увеличил през последната година от 3720 на 3825. САЩ и Русия са добавили по около 50.
      В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния възможен момент с още пет години действието на двустранния договор "Нов СТАРТ", целящ да поддържа ядрените им арсенали на равнище под това по времето на Студената война.
В момента Русия разполага с общо 6255 ядрени бойни глави - със 120 по-малко в сравнение с преди година. САЩ имат 5500 - намаление от 250, по данни на СИПРИ, съобщава БТА.