Джонсън се кани да отложи вдигането на ограниченията заради индийския щам

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885172 www.24chasa.bg
Британският премиер Борис Джонсън СНИМКА: РОЙТЕРС

Британският премиер Борис Джонсън се очаква да обяви днес отлагане на вдигането на ограниченията в страната заради бързо нарастващите случаи на заразени с варианта Делта, идентифициран първо в Индия, предаде Ройтерс. Щамът е с 60% по-заразен от доминиращите преди разновидности, и учени предупредиха, че това може да предизвика трета епидемична вълна в страната.Ограниченията трябваше да бъдат отменени най-рано на 21 юни съгласно "пътната карта", представена от Джонсън през февруари, предаде БТА. 

Вчера британските власти съобщиха за близо 7500 нови случая на коронавирус и осем починали през изминалото денонощие.

Новозаразените през последната седмица са с 50 процента повече в сравнение с предходния седемдневен период. Между 2 и 8 юни са били приети в болница с 15% повече пациенти с коронавирус, отколкото през седмицата преди това.

Британското правителство се колебае дали да отмени противоепидемичните мерки, въпреки че националната ваксинационна кампания срещу ковид е една от най-напредналите в света, отбелязва Ройтерс. Над 78% от пълнолетните жители на Великобритания вече са получили поне една доза ваксина, а близо 56% са напълно ваксинирани.

Великобритания, с население от 66 млн. души, е регистрирала общо над 4,5 милиона случая на коронавирус - показател, по който е на 7-о място в света. Починалите след заразяване са над 127 хиляди. Великобритания е европейската държава с най-много смъртни случаи, свързани с коронавируса, но с напредъка на ваксинационната кампания, броят на починалите за денонощие бе сведен до едноцифрено число.