Росица Матева: 800 машини могат да тръгнат в четвъртък от Тайван

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885308 www.24chasa.bg
Росица Матева

До сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да се транспортират към България. В Нидерландия има 672 машини от същия вид. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред bTV.

„Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях. В момента водим разговори със „Смартматик“, които са производителите на тези машини. В Холандия има произведени 672 машини от същия вид. Вчера в телефонен разговор с председателя на ЦИК представителят на „Смартматик“ каза, че до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да бъдат транспортирани към България. Водим разговори как да се осъществи този транспорт. Обслужването ще бъде от „Сиела Норма“, защото то е предмет на тази обществена поръчка, която в момента“, каза Матева. 

Тя обясни, че все още не е платено на "Сиела Норма", защото работата на е приета. "На 10 юни сме изпратили поредното писмо с искане за допълнителни документи и най-вече на кодове, за да може софтуерът, който е по този договор, да го полза държавата, без необходимостта изпълнителят или производителят да има намеса, след като се приемем работата по този договор. Не са предадени всички кодове, за да може този софтуер да бъде модифициран така, че Българската държава да може да организира избори, без необходимостта „Сиела“ или „Смартматик“ да модифицират софтуера за всички следващи избори“, каза Матева.

„В България трябва да има машини в около 9400 секции, към момента зад граница трябва да има в 242 секции. Имаме 9600 машини и ще направим възможното да се справим. Много по-добре ще бъде в повече секции да има повече от една. Ако успеем да доставим тези допълнителни машини, ще поставим по две в повече от 700 секции. Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите. Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз. Надяваме се, че ще доставим тези допълнителни машини. Представителят на „Смартматик“ в петък гарантира съдействието на фирмата да бъде изпълнена доставката на машините и прехвърлянето на знанията за софтуера“, обясни Матева.