Янаки Стоилов за записа с Узунов: Важно е правителството да се води от прозрачността

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885309 www.24chasa.bg
Янаки Стоилов СНИМКА: Архив

"Важно е правителството да следва основното си мото - да се води от принципите на професионализъм, почтеност и прозрачност. За мен е много важно това правителство рязко да се отличи от предишното по тази линия и да не се допускат репутационни колебания."

Така министърът на правосъдието Янаки Стоилов коментира в студиото на Нова тв публикуваните от някои медии записи от среща на президентския съветник Пламен Узунов с бившия митничарски шеф Петко Петков, направени от охранителната камера на столично заведение. От кадрите се вижда как Петков дава на Узунов плик с неизвестно засега съдържание, като преди това двамата са оставили мобилните си телефони на съседна маса.

Има необходимост от промени в съдебната карта на България, но не трябва да се закрие нито един районен съд, докато не се обсъдят всички варианти, каза още той.

Той е инициатор на дискусия с присъствието на представители на ВСС, юридически организации, партии и др.Въпросите на правосъдието са съществени и не могат да бъдат оставени за решаване само от магистратите, каза министърът. И обясни, че в края на миналата седмица Лаура Кьовеши и била на работно посещение у нас и темите на разговор не са излизали от тези, свързани с европейската прокуратура.Нейна беше констатацията, че спецпрокуратурата е излишна и че трябва бързо да приключват проверките по престъпление, свързани с корупция.

Зависи от ситуацията дали следващото НС ще прекрати мандата на главния прокурор, отговори Стоилов на въпрос дали бъдещите депутати ще прекратят мандата на главния обвинител.

Според правосъдния министър няма директно действие на наши закони по санкциите "Магнитски"."Предизвикателство е как да оздравим финансовата среда и същевременно да се зачита правото на собственост", допълни Янаки Стоилов. Правото се развива като глобално и световно и то не покрива всички критерии и трябва да се усъвършенства.