Странният приятелски подарък за Пламен Узунов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885316 www.24chasa.bg
Пламен Узунов

Може ли секретарят на президента по антикорупцията да получава благодарности във вид на пури

Ресторантът в София, в който са се срещнали бившият митничар Петко Петков и президентският секретар по антикорупция Пламен Узунов.
Ресторантът в София, в който са се срещнали бившият митничар Петко Петков и президентският секретар по антикорупция Пламен Узунов.

Случката с президентския секретар по антикорупция Пламен Узунов, който бе заснет как на публично място получава хартиен плик с “подарък” от бившия митничар Петко Петков, е повече от странна. Оставяме настрана, че етичните стандарти на чиновниците в ЕС изискват или

да не приемат

лични подаръци

на стойност

повече

от 50 евро,

или поне да се обявяват веднага. По признанията на надаряващия Петко Петков пликът съдържал бутилка ром и кутия пури, значи на вероятна стойност поне 400 лв. - защото кутия пури с 6 къса от баналните “Кохиба” струва 380 лв., а ако са любимите на Васил Божков “Тринидад”- 4200 лв. за кутия с 24 къса.

Разбира се, ако не са контрабанден внос, а са купени от магазин с платен акциз. Ромът струва от 23 лв. за бутилка доминикански “Бакарди” до 177 лв. за бутилка колумбийски “Диктадор”. Това са догадки, които се правят от твърденията на Петко Петков. Но се правят и друг вид догадки - че в плика има едри купюри. Даже Бойко Борисов заяви, че не се чува дрънчене на шише и тези пликове се носят директно на президента Румен Радев.

На записа от охранителните камери се вижда как Пламен Узунов приема хартиен плик, съдържанието на който не се вижда. Действията на двамата напомнят конспиративен стил от лош шпионски филм. Подаряващият Петко Петков

оставя на земята

плика и сякаш

го забравя,

защото си тръгва. След което Пламен Узунов взема плика и си тръгва. Най-малкото е необичайно при размяна на подаръци между приятели. Обикновено това се случва с емоция, прегръдки, ритуално връчване.

Още по-необичайно е за Пламен Узунов, който съвсем скоро попадна в сериозен скандал със специални разузнавателни средства - излязоха записи от разговори с Пламен Бобоков, в които става дума за ходатайство. Има дело и би следвало да се е задействал някакъв инстинкт за самосъхранение и да избягва всякакво двусмислено поведение, особено на публични места, и то такива, на които е указано, че има охранителни камери, както вероятно е в тази пицария. Може би е незаконно разпространението на тези кадри, но

самото

заснемане

не е тайно

Ако са чак толкова близки приятели, защо не се срещат в някое лично пространство - дом, офис. От президентството казват, че това е манипулация. Може и така да е, но все пак става дума за законен запис от охранителна камера, на който се вижда необичайно поведение. Разбира се, е напълно естествено на човек, който ти е помогнал за трансплантация на черен дроб и фактически ти е спасил живота, да искаш да подариш нещо от благодарност, но не е естествено предаването на подаръка да става в конспиративен стил, сякаш се върши нещо гузно. Още повече че Узунов и преди години пострада от случайна снимка от приятелска среща. Беше маскиран като Адолф Хитлер на новогодишен купон и имаше неприятности заради това.

Версията на Петко Петков предлага обяснение на случилото се, което не е конспиративно и дава някаква логика на събитията. Но друг детайл от записите - как си пишат нещо на листчета, все още няма пълно обяснение.

Макар да не участва лично в това служебно правителство, се смята, че Пламен Узунов има огромно влияние, особено в сферата на сигурността.