Д-р Станислав Йорданов: Всички маски затрудняват дишането

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885347 www.24chasa.bg

Маските са особено проблемни при пациенти с хронични, дихателни и сърдечно-съдови заболявания, заяви в "Денят започва" УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов.

Според него всички видове маски имат сходни проблеми. „Всички маски, особено тези с високо ниво на защита, затрудняват дишането. Доказано е, че намаляват, макар и с малко, кислородното съдържание, насищането на кръвта с кислород и повишават въглеродния диоксид, което за един здрав организъм може да не представлява проблем, но при пациент с хронична дихателна недостатъчност може да затрудни дишането“, изтъкна д-р Йорданов.

Той препоръча маските, които носим, да се сменят колкото се може по-често. „Ако една маска се носи доста дълго време, създава проблеми и предпоставки за хронични фарингити, хреми, ларингити“, посочи специалистът.

"По отношение на носенето на маски навън, аз съм категорично против. Не виждам никаква логика в това, освен ако няма някакво струпване на маси хора, когато не се спазва дистанция. А по отношение на носенето им на закрито - трябва по-скоро да се съобразяваме с епидемичната обстановка. При нейно обостряне и при по-голямо струпване на хора, би било редно да ги носим", допълни той.

"Нормалният ритъм на работа се върна, върна се е и нормалната патология. Имаше изказвания, че коронавирусът потискал други вируси и наистина имаше нещо такова - самите мерки, които се взеха за ограничаване на контактите между хората, ограничиха и нормалната патология. Затова, когато срещнахме пациент с оплаквания от страна на горните дихателни пътища, първото нещо, което мислехме, че е коронавирус. Но вече не е така - оказва се нещо банално", каза д-р Йорданов. В момента е сезонът на алергичните ринити, поленовите алергии, хрема, дразнене в очите, допълни той