"168 часа": По Магнитски са санкционирани висши политици, присвоили космически суми

https://www.24chasa.bg/novini/article/9885416 www.24chasa.bg
Чеченският лидер Рамзан Кадиров

Милиардерите със съмнителен и дори престъпен бизнес съвсем не са единствените, които биват "ограничени" заради Магнитски. Сред тях има и множество политици, които по време на мандатите си са извършили престъпления. Според американския доклад такъв е и случаят на чеченския лидер Рамзан Кадиров, обвиняван в убийства и други злоупотреби. Само за последните години няколко негови критици бяха екзекутирани в различни точки на Европа. Юли 2020 г. руски гражданин, обявил се против режима му и търсещ убежище в Австрия, бе

пронизан

от куршум

През февруари същата година чеченският блогър Имран Алиев, също известен с критичното си отношение, беше намушкан смъртоносно във Франция. През август 2019 г. бившият боец от групата на чеченските сепаратисти Зелимхан Хангошвили беше застрелян в Берлин. Според различни НПО-та освен за насилие и заплахи към политически опоненти, лидерът на Чечения е поръчвал също отвличания и мъчения.

Въпреки това и санкциите от Америка, днес Кадиров все още е начело на републиката. Множество пъти към руския президент Владимир Путин са отправяни критики, но специалисти твърдят, че Кадиров няма да бъде сменен, защото чрез него Путин контролирал размирния регион.

В черния списък на „Магнитски“ е и Абдулхамит Гюл от Турция, който е бивш министър на правосъдието в родината си и член на Великото национално събрание. Преди да бъде назначен на тези постове, той е генерален секретар на Партията на справедливостта и развитието. Санкциите обаче по никакъв начин не са повлияли на кариерата му до момента.

Същата съдба има и Кари Лам, която от 2017 г. насам е главен изпълнителен директор на административен район Хонконг. От миналата година тя е назначена и за председател на Комитета за защита на националната сигурност.

Санкциите от Америка при нея са наложени в отговор на нов закон за сигурността в Китай, който ограничава правото на протест и критики към правителството. Според него всеки, който бъде хванат в "сецесия, подривна дейност, тероризъм и тайно споразумение с чужди сили" ще влезе в затвор.

Съвсем наскоро самата Лам призна, че заради „Магнитски“ вече трябва да държи заплатата си в брой в дома си, защото няма банкова сметка. Към днешна дата се твърди, че тя е сред

най-добре платените

лидери в света

Редом до нея през август 2020 г. бяха санкционирани още няколко нейни служители.

Оказва се, че сред "ограничените" от САЩ политици не липсват и президенти. Пример за това е Яхия Джамех, който е лидер на Гамбия от 1996 до 2017 г. Той попада в американския доклад заради корумпирани схеми, чрез които е ограбвана държавната каса, а също и заради използването на "отряд за терор и убийства". По време на управлението му антиправителствени журналисти, ЛГБТ активисти и опозиционни партии са потискани многократно от властта.

Въпреки чуждестранните критици, които не могат да приемат тона на омраза, той съвсем открито заявява, че всички с различни сексуална ориентация ще бъдат с отрязано гърло. По-късно към обвиненията в корупция и нарушения на правата на човека Джамех получава и нови - за изнасилване на млади момичета.

Бившият президент бяга от страната си на 21 януари 2017 г., след като става ясно, че ще бъде разследван. Смята се, че е пренасочил към сметка 11,4 милиона щатски долара от държавната хазна през последната си седмица на власт, с които е уредил живота си на друго място.

Изглежда от САЩ не са пропуснали и корупцията в Никарагуа. Санкциониран там е Роберто Хосе Ривас Рейес - председател на Върховния избирателен съвет на страната. Той е обвинен в

изборна измама

и фалшификация

След попадането му в списъка президентът Даниел Ортега го отзовава от поста.

Словашкият бизнесмен Мариан Кочнер пък не е първият санкциониран заради нападение на журналисти. В доклада на Америка по обвинение в поръчка на убийства на репортери попада и гватемалският конгресмен Хулио Антонио Хуарес Рамирес.

Според спонсорирана от ООН комисия, разследваща корупцията в Гватемала, той е наел нападатели, за да убият кореспондента на Prensa Libre Данило Лопес, чиито доклади са навредили на плана на Хуарес да се кандидатира за нов мандат. При нападението през март 2015 г. е убит и журналистът Федерико Салазар от Радио Нуево Мундо, а трети репортер е ранен.

Справка на списъка със санкционираните от САЩ показва, че от ограничения не са успели да се спасят и военни. Сред "дамгосаните" се нареждат дори и генерали като Кале Кайхура, който е заемал най-високия ранг във вътрешното министерство на Уганда. На 13 септември 2019 г. той е санкциониран от Америка за грубо нарушаване на правата на човека. Ограниченията за него са наложени заради отряд, който под командването му е измъчвал угандийци.

В доклада е отбелязано, че от групата са използвали пръчки и приклади на пушки, за да малтретират задържаните. Година по-рано той е уволнен и изправен пред военен съд по обвинения в невъзможност за защита на военни материали, невъзможност за надзор на полицейските служители и подбуждане към отвличане. Само преди пет месеца обаче стана ясно, че президентът Йовери Мусевени ще разговаря лично с военните прокурори, за да бъдат прекратени делата срещу бившия генерал.

Кои други са сред санкционираните командири, четете ТУК.