БЛС иска регламент за здравноосигурените да търсят неотложна помощ навсякъде

https://www.24chasa.bg/novini/article/9886402 www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров

Лекарският съюз иска да се регламентира възможността при нужда всеки здравноосигурен да може да потърси неотложна помощ навсякъде в страната, предаде БТА. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Иван Маджаров, помолен за коментар на предложението за отпадане на денонощното разположение на личните лекари. Към момента личните лекари са длъжни да осигурят на пациентите си денонощна помощ, като не малка част от тях са сключили договори с медицински центрове, обслужващи болните след края на работното време на общопрактикуващите медици. Искаме всеки здравноосигурен, където и да се намира в страната, да може да получи неотложна помощ, когато му се наложи, а не само в района, в който живее, обясни д-р Маджаров. Проблемът със спешната и неотложна помощ е един от най-тежките в системата, особено извън големите градове, допълни той.

Предложените промени в медицинските стандарти целят облекчаване на лечебните заведения, но БЛС, заедно с НЗОК ще направим всичко възможно да не се допусне хаос, увери д-р Маджаров. По думите му тежките случаи трябва да бъдат подсигурени с необходимата експертиза - изисквания за квалификация, за специалисти и др. Тези промени ще ни дадат възможност да договорим по-леки условия за по-малките болници, за лечебните заведения в отдалечените райони да можем да им гаранитраме, че те ще може да работят и с хора на непълен щат.

Достатъчно е да има на половин щат 7-8 човека, които ряботят и да обслужват пациентите, вместо да имат трима с дипломи, но много възрастни колеги и да не може да се разчита, посочи Маджаров. В големите градове ще трябва да продължим да държим високо ниво, за да се гарантира качеството на медицинската помощ, допълни още той.