Федерация „Български пациентски форум“: Започнете изграждането на националната детска болница незабавно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9886467 www.24chasa.bg

Не искаме болните деца за се превърнат в болни възрастни докато започне изграждането й, заявяват в отворено писмо от Федерация "Български пациентски форум"

Ето и целия текст на писмото: 

ДО:
ГЕН. РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГЕН. СТЕФАН ЯНЕВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ,
МИНИСТЪР НА
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АРХ. ВИОЛЕТА КОМИТОВА
МИНИСТЪР НА
РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И
БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

П И С М О

ОТ:
ИВАН ДИМИТРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
ФЕДЕРАЦИЯ „БЪЛГАРСКИ
ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ”

ОТНОСНО: Национална детска болница в Република България.
Уважаеми Г-н Президент,
Уважаеми Г-н Премиер,
Уважаеми Д-р Кацаров,
Уважаема арх. Комитова,

Федерация „Български пациентски форум“ и нашите членове изразяваме своето притеснение от цялостната политическа ситуация у нас - от преминаването от едни избори в други, както и продължаващите проблеми на децата-пациенти на България, които не получават своето адекватно европейско лечение. Нашето ежедневие е посветено на това да съдействаме на българските пациенти – родители на деца с редки заболявания, на деца с хронични заболявания, на деца, които имат потребност от комплексна медицинска помощ, да бъдат прегледани, да бъдат приети в лечебно заведение, да не бъдат препращани и разкъсвани между терапевтични и хирургични структури, да създават кампании за фондонабиране за поредния родителски и детски ужас, който налага лечение в чужбина и т.н. и т.н.

Сега е моментът да бъде направена и необходимата крачка за преодоляване на този изкуствено поддържан вакуум на разпокъсана медицина за децата, които страдат и имат нужда от не един специалист в едно лечебно заведение. Какво да направи родител на дете с травма на главата, със засягане на око или ухо, което е диабетик и има генетичен проблем, тези с чернодробни и бъбречни проблеми? Защо всички тези специалисти да не бъдат на едно място и да обединяват знанията и усилията си в рамките на едно лечебно заведение.
Призоваваме Ви да започнете изграждането на Национална детска болница незабавно! Направете го сега, както имате воля да направите редица важни крачки за измъкване от дългогодишните проблеми и тъмни тайни на здравеопазването у нас. Дайте зелена светлина и нека в ход, заедно със светилата в медицината изградим не външната, а вътрешната структура на тази болница – да я изпълним както с утвърдени, така и с талантливи млади лекари педиатри, да им дадем възможност да работят спокойно, да бъдат заедно, да обменят опит и постигат експертиза дори за най-редките заболявания. Използвайте терена, който притежавате, непосредствената му близост до медицинския университет, който е и огромно предимство за академичното развитие на специалистите по педиатрия, не само парите са важни за тях.
Направете болницата с национално значение, осигурете адекватно финансиране на дейностите в нея и достойно заплащане на медиците в детското здравеопазване.
Смятаме, че нямаме никакво време за губене! Защото, ако не започнем веднага, няма да започнем никога и болните деца на България ще пораснат, като възрастни такива!

Като социално отговорна пациентска организация сме готови да участваме във всички форми на обществен дебат - в името на здравето на деца на България. Искаме всички деца у нас да имат право на еврпейско здраве, качествен живот и бъдеще тук и сега!

С Уважение:

Иван Димитров

Председател на УС на ФБПФ