Слабите трусове край езерото Дойран е в резултат на микроземетресения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9886660 www.24chasa.bg
Земетресение е регистрирано в Благоевградска област. СНИМКА: Pixabay

Днешната поредица от слаби земетресения, с магнитуд в интервала между 2 и 3 по скалата на Рихтер в района на езерото Дойран, е в резултат на микроземетресения. Такива са всички земетресения с магнитуд по-малък от 3, коментира за БТА проф. Емил Ботев от Департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/.

БТА съобщи по-рано днес по данни на Сеизмологичния център на НИГГГ-  БАН в последните 24 часа е регистрирана поредица от слаби земетресения /с магнитуд в интервала между 2 и 3 по Рихтер/, в района на езерото Дойран, в сеизмогенната зона Валандово.

В тази зона още през 2009 г. имаше земетресение с магнитуд около 5.4-5.5 по Рихтер, последвано от над 1500 земни труса с по-слаб магнитуд, припомни в коментара си за БТА проф. Емил Ботев. Той обясни, че тази зона е достатъчно активна и е свързана с Вардарската сеизмична зона, която е във вид на линия и тя слиза почти до Солунските земетресения. Те бяха активизирани в последните един-два месеца, но със значително по-слаб магнитуд. Сегашната ситуация в тази зона - в т.нар. Южни Балкани, е за активност на относително по-слаби земетресения. Това са основно микроземетресения - с магнитуд по-малък от 3, каза проф. Ботев. Той коментира, че "такива слаби магнитуди не водят до сериозни отмествания на самата земна кора и на самата почва на повърхността".

"Не би трябвало, с вероятност 95 процента, тази сеизмична предварителна активизация да последва по-силно земетресение", обобщи проф. Емил Ботев сеизмичната ситуация от днес в района на езерото Дойран.

По-чувствителните хора, ако се намират до епицентралната зона на дадено земетресение, могат да усетят земен трус, който дори е с магнитуд 2.5, каза сеизмологът. Но се приема, че от магнитуд 3 е началото на "истинските земетресения", като тяхната първа категория - от 3 до 4, се нарича, че това са "много слабите земетресения". Те не представляват сериозна опасност. С магнитуд от 4 до 5 са "слабите земетресения", а с магнитуд от 5 до 6 - са "умерените и умерено силните земетресения". "Силните земетресения" са с магнитуд от 6 до 7, а след това са разрушителните и катастрофалните земетресения, поясни проф. Емил Ботев.

Той припомни, че земетресението преди години у нас в Перник беше оценявано, че е с магнитуд между 5.6 и 5.8 - според определен тип вълни, които бяха направени от различните сеизмологични центрове - в България и в чужбина.