ВАС реши има ли дискриминация в думи на Каракачанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9886757 www.24chasa.bg

Върховният административен съд отмени решение на комисията за защита от дискриминация, която не намери нарушение в думите на бившия вицепремиер Красимир Каракачанов. Казусът е по повод казаното от него: "Циганите в България станаха изключително нагли вече... Търпимостта на българското общество се изчерпва". Думите на лидера на ВМРО бяха по повод инцидент в село Войводиново през 2019 година.

Казусът стигна до съда, след като първоначално Сдружение "Единство" сезира Комисията за защита от дискриминация, но тя не установи нарушение.

С решението си сега, съдът връща делото на КЗД за ново произнасяне.

В мотивите си съдът пише, че изказването на Каракачанов надхвърля допустимото отрицателно отношение. А "използваните изразни средства носят ясното и недвусмислено послание, че негативните характеристики се приписват на цялата ромска общност. Без съмнение изразите, използвани от него не могат да бъдат тълкувани по друг начин освен като стигматизиращи и представящи цялото ромско население в страната под знака на негативната и осъдителна оценка", пише в мотивите на съда.

И още според съдиите: "Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като "нагли" членове на обществото...без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос".

Решението на върховните магистрати е окончателно.