Каракачанов пред "24 часа": Решението на ВАС е в нарушение на конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9886930 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов. Снимка Архив

Решението на Върховния административен съд е в нарушение с конституцията. Това каза за "24 часа" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Поводът е решението на Върховния административен съд да върне за ново разглеждане решение на Комисията за защита от дискриминация, с което тя отказва да глоби Каракачанов за негово изказване през 2019 г. като вицепремиер и военен министър в село Войводиново.

Пред "24 часа" Каракачанов напомни, че случаят е от 2019 г., когато двама роми, под въздействие на алкохол, пребиха 33-годишен военен от специалните сили. В следствие на това той получи тежка черепно-мозъчна травма и бе с множество наранявания. Каракачанов потвърди и казаното от него тогава пред медиите, че ромите са станали нагли. "Това според ВАС е дискриманация. Аз съм сигурен, че ако попитаме който и да било български гражданин, би казал, че съм прав, даже, че съм бил прекалено мек", каза той. Каракачанов напомни, че заради изказването му тогава от Български хелзински комитет са сезирали Комисията за защита от дискриминацията, но след като тя отхвърлила сигнала им, те сезирали и ВАС.

"В решението на ВАС има два много интересни елемента. В него се говори за ромско малцинство в България и второ - че са нарушени колективните им права. Не знам кой ги е учил на право, да вземат да прочетат първо българската конституция, основният закон в държавата, в който се казва, че България е еднонационална държава, в която няма малцинства. И че никоя част от населението не се ползва с колективни права, нито на база етнос, религия, пол и т.н. Не се признава малцинствен статут на която и да било група на какъвто и да е принцип. Така че в нарушение на конституцията ВАС връща за преразглеждане решението на Комисията по дискриминацията", коментира лидерът на ВМРО.

"От тук нататък комисията може да реши да ме глоби. Каквото и решение да вземе ВАС, Светият Синод, или дори папата на Ватикана, не може да ми затвори устата, когато смятам, че така повече не може да продължава, защото не може нормалният българин, особено по малките населени места, да бъде подлаган на тормоз - изнасилени възрастни жени, на някои вземат последните 5 лв. от пенсията, ограбват се възрастни хора. Това се върши от част от маргинализираното население", продължи той. Каракачанов напомни, че след случая във Войводиново е предложил концепция за интеграция на ромите.

"Когато човек говори истината, някои препоръчват да го глобят. Дори да ме глобят, няма да ме спрат. Никой няма да ми затвори устата. И това, което смятам, че е правилно, съм го казвал и ще продължа да го казвам", категоричен бе той.