НАТО: Китай е системно предизвикателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887408 www.24chasa.bg
Джо Байдън и Йенс Столтенберг на срещата на НАТО СНИМКА: РОЙТЕРС

Лидерите от НАТО втвърдиха общата си линия към Китай след години на сдържаност. Те заявиха, че амбициите и поведението на Пекин представляват "системни предизвикателства за основаващия се на правила международен ред", предаде ДПА.

В подписано преди началото на срещата в Брюксел комюнике лидерите изразяват безпокойство от "политиката на принуда (на Пекин), която противоречи на основни ценности (на НАТО)", посочват източници на ДПА в алианса, предаде БТА. 

Джо Байдън на срещата на НАТО СНИМКА: РОЙТЕРС
Джо Байдън на срещата на НАТО СНИМКА: РОЙТЕРС

За първи път 30-те държави в НАТО подкрепят толкова рязък език по отношение на икономическата свръхрсила, отбелязва ДПА. След последната си среща в края на 2019 г. те заявиха само, че признават, че нарастващото влияние на Китай крие "както възможности, така и предизвикателства".

Китай се нареди сред водещите теми в дневния ред на алианса заради категоричното отношение на президента на САЩ Джо Байдън, който за пръв път представлява страната си среща на върха на НАТО.

Други членки на алианса, особено балтийските и онези, които граничат с Русия, все още смятат Москва за основната заплаха за сигурността.

Главните тревоги, свързани с Китай, са нарастващият му ядрен потенциал, сътрудничеството между Пекин и Москва, включително съвместните им учения в евроатлантическата зона, и липсата на прозрачност, според изявлението.

Независимо от това обаче се споменава и за възможности за сътрудничество по въпроси като климатичните промени. "НАТО поддържа конструктивен диалог с Китай, където това е възможно", се казва в лидерската декларация.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че никой от лидерите не желае "да затъва в нова Студена война с Китай. Те виждат предизвикателства, те виждат неща, с които трябва да се справят", допълни той.