Харалан Александров: Системните партии влизат във форма - изпитание за партиите на протеста

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887492 www.24chasa.bg
Харалан Александров

Контекстът на предстоящите избори е много променен. Имаме ново правителство, вече сме в посткоронавирусна ситуация – няма го затварянето, високата тревожност и фрустрация. Д ста по-спокойно е. Икономиката се оказа в добра кондиция.

Обстановката е по-ведра, има европейско първенство по футбол, което приповдига още настроението на хората, а е и конкуренция на политическото шоу.

В този смисъл у нас и предизборната обстановка изисква да бъде променена и партиите реагират интуитивно и се опитват да сменят жанра, който от критика и протест преминава бавно към опит да се конструира оптимистичен разказ за бъдещето, какъвто е напълно възможен.

Това коментира социалният антрополог Харалан Александров по Би Ти Ви.

На хората им дойде малко в повече конфронтацията. Съвсем сигурно е, че трябва да започне някакъв разговор за бъдещето, което няма как да бъде доминирано от една партия и ще трябва да се усъвършенства коалиционната култура. За консенсус е много трудно да се говори в момента, но трябва да има съгласие по някои от ключовите въпроси за бъдещето на страната.

В БСП в момента е много силно усещането, че истинският им проблем не е ГЕРБ, а ИТН и “мутрите” на Мая, които им вземат гласове.

Според Александров през последния месец партиите на статуквото са се “осаферили”: в БСП лидерството на Нинова се стабилизира, в ГЕРБ се вижда генерационно подмладяване и имат цяла нова кохорта от говорители, които “много критично влязоха в ролята на опозиция”. ДПС пък получи много силно признание - първо от Турция, после от ЕС в рамките на много кратък период, което означава, че изобщо не трябва да бъде пренебрегвано. Системните партии влизат във форма и това поставя на много голямо изпитание партиите на протеста заради вътрешните им различия, а и тяхната спойка е борбата срещу ГЕРБ.

По повод санкциите по закона “Магнитски” Александров коментира, че българските партии си мислеха, че могат да употребяват САЩ или посолството за свои цели, но не те употребиха американците, а американците ги употребиха. “Забелязвам как изведнъж всички станаха врагове на Русия, обявиха се за либерална демокрация и се подмазват на американците и махат с опашчици пред новия хегемон, което е много унизително. Като се започне от президента и неговото правителство и се мине през всички партии - кълнат се във вярност. Ние изведнъж забелязахме, че сме от другата страна на барикадата. Ние не реагираме на моралните послания, а на силата. Това е посттравматична реакция, разчитаме сигналите като “кой има най-голямата тояга”. Не са виновни американците - всичко е заради чудовищното разделение, заради тежката омраза, върху чиито криле дойде новата политическа ситуация на промяната, посочи Харалан Александров.