ЦИК реши да сключи договор със "Сиела Норма" за софтуера на машините за гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887508 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров

Централната избирателна комисия реши да сключи договор със "Сиела Норма" по процедурата по договаряне без предварително обявление за техническото осигуряване на машините за гласуване и софтуерното им обслужване за частичните местни избори на 27 юни и за предсрочния парламентарен вот на 11 юли.

На преговорите със "Сиела Норма" по-рано днес са били обсъдени финално няколко спорни въпроса. Единият от тях е свързан с обучението на специалистите, посочени от ЦИК. По настояване на "Сиела Норма" в договора ще бъде записано, че обучението ще се извърши директно от производителя на машините "Смартматик". От доставчика са настояли и да не се правят промени в софтуера, който е използван за предишните парламентарни избори на 4 април. Друго изискване на "Сиела Норма" е било плащането по процедурата да не се извършва след 2-3 месеца, както бе записано в договора за доставка на 9600 машини за вота на 4 април, а да се предвиди по-кратък срок, тъй като става дума за предоставяне на услуга, а не за придобиване на материални активи, уточни зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.

4,35 млн. лв. е максималната стойност на процедурата за софтуерната подготовка на машините и логистиката им в страната и в чужбина.

На заседанието на ЦИК днес стана ясно още, че Държавната агенция "Електронно управление" е представила различни технологии за авхивиране на информацията от флаш паметите на устройствата, с които се гласуваше на 4 април. Целта е оптимизиране на разходите за изборите и използване на старите флаш памети на вота на 11 април. Информацията от тях ще се копира и архивира в държавен цифров облак и ще се съхранява от ЦИК.