"168 часа": Слави Трифонов и Кубрат Пулев се състезават, Румен Радев печели

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887630 www.24chasa.bg

Възможно е шоуменът да се гласи за премиер или лидер на управляваща коалиция

Евентуална предизборна битка между две силни и обичани от българите личности - Слави Трифонов и Кубрат Пулев, може да доведе до успех и до втори мандат Румен Радев, колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед. И двамата показаха амбиции и намекнаха, че може да участват в надпреварата.

Колкото и гласове да дръпнат шампионът и шоуменът, няма да му стигнат, за да бъде един от тях първи или втори, а на балотажа е твърде вероятно да призоват привържениците си да подкрепят сегашния президент.

До този момент генералът не е чул критики от Кобрата.

Само преди две седмици държавният глава награди спортиста с почетен знак. Тогава боксьорът коментира, че Радев би бил силен конкурент за изборите. За сметка на това отправи упреци и срещу ГЕРБ, и срещу Слави Трифонов. Доскорошните управляващи обвини за състоянието на държавата и за пенсиите от 300 лв., а шоумена - че го е страх от себе си, защото усещал, че няма да се справи.

В същото време лидерът на "Има такъв народ" загадъчно намекна, че може да се кандидатира за президент. „Аз няма да се кандидатирам за следващия парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там, и това, което правят. Разбира се, аз

мога да нося тази отговорност

и от една друга институция, но за това… като му дойде времето."

Досега Слави Трифонов показваше дълбоко уважение към Румен Радев и беше първият шеф на партия, който го подкрепи за втори мандат. Затова намекът му трудно може да се смята за акт на враждебност. Нещо повече - аналитична мрежа, в която влизат социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, предрече, че "Има такъв народ" ще е първа политическа сила. Това означава, че нейно ще е правото

да предложи премиер.

Възможно е Трифонов да е имал предвид тази позиция по подобие на Симеон Сакскобургготски, чийто модел на политическо поведение той постоянно следва. През 2001 г. царят бе избран за министър-председател, без да е бил кандидат за депутат. Пред своите депутати от 45-ото Народно събрание Слави Трифонов обаче заяви, че няма намерение да става първи министър. А в последния си пост допълни, че е време да се даде път на професионалистите.

Какво значи това и на какво можем да станем свидетели след изборите, четете ТУК.