НАТО: Русия е заплаха, Китай - предизвикателство (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9887732 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев и френският държавен глава Еманюел Макрон разговарят в Брюксел.

Румен Радев призова за единство

Русия е заплаха, а нарастващото влияние на Китай създава предизвикателства, с които трябва да се справим. Това се казва в официално изявление след срещата на върха на лидерите на страните от НАТО в Брюксел в понеделник, съобщи Ройтерс. На форума България бе представена от президента Румен Радев. Смята се, че лидерите от алианса са осъдили Пекин за бързото разширяване на ядрения му арсенал, непрозрачността му при модернизирането на силите и военното му сътрудничество с Русия. За първи път 30-те държави в НАТО подкрепят толкова рязък език по отношение на икономическата свръхрсила, отбелязва ДПА.

“Изправени сме пред многостранни заплахи, системна конкуренция от страна на настоятелни и авторитарни сили, както и нарастващи предизвикателства пред сигурността на нашите държави и граждани от всички стратегически посоки. Агресивните действия на Русия представляват заплаха за евро-атлантическата сигурност”, се казва в част от изявлението.

Това бе първата среща на американския президент Джо Байдън в НАТО от встъпването в длъжност. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че НАТО не иска нова студена война с Китай, но заяви, че Пекин поставя предизвикателства пред алианса.

“Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство”, заяви президентът Румен Радев при пристигането си в Брюксел. Той поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии. Държавният глава отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

Според шефа на НАТО Йенс Столтенберг нарастващото военно присъствие на Китай от Прибалтика до Африка означава, че НАТО трябва да бъде подготвен.

Столтенберг заяви още, че лидерите на НАТО искат да потвърдят подхода си към Русия, включващ военно възпиране, включително разполагане на войски на алианса в балтийските страни и Полша, и диалог.

Според експерти Байдън е използвал срещата с цел да създаде международни блокове от демократични нации, които да действат като противовес на авторитарната система на Китай и нейната бързо развиваща се икономическа и военна мощ, отбелязва в. “Гардиън”.

“Искам да поясня: НАТО е от решаващо значение за интересите на САЩ”, каза Байдън.

Същевременно премиерът на Северна Македония Зоран Заев, която е най-новата страна - членка на НАТО, заяви на срещата, че очаква България да даде подкрепа за започване на присъединителни преговори между Скопие и Европейския съюз.