Англия на прага на трета вълна, удължава мерките (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9888072 www.24chasa.bg
Протестиращи срещу COVID мерките се събраха до парламента в Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Заразените се увеличават заради индийския вариант, полети за България са отложени

Въпреки че Великобритания е най-напред в Европа с ваксинирането срещу коронавируса и се надяваше да обяви на 21 юни пълно премахване на ограниченията заради заразата, британските власти решиха да удължат мерките с още месец. Причината за това непопулярно решение е бързото разпространение в страната на индийската мутация на COVID-19, която за около месец се е превърнала във водеща в Обединеното кралство.

На нея се дължат около 90% от всички нови случаи на коронавирус, които за последната седмица са се увеличили с 49%. В неделя бяха регистрирани 7490 положителни теста, което не се е случвало от март.

Това кара някои от учените, съветващи британското правителство за коронавируса, да смятат, че страната е на прага на трета вълна. Към момента болниците не са препълнени и макар индийският вариант да е по-заразен с около 64 на сто от познатите до момента във Великобритания, се смята, че протича сравнително леко. Все пак обаче британското здравеопазване изнесе данни, които будят тревога. 29% от общо 42 смъртни случая след заразяване с така наречения вариант Delta, както е известна индийската мутация, са на хора, които са получили две дози от ваксина срещу коронавируса.

Затова някои от научните прогнози са, че Великобритания може да се изправи пред 80 000 новозаразени дневно, ако премахне всички ограничения на 21 юни, което би я върнала в най-тежките дни на епидемията през миналия януари, когато болниците бяха препълнени и за линейка се чакаше с часове. Проучвания са показали, че ефективността на една доза от ваксина срещу Delta е само 33% и се увеличава до 81 на сто при получаване на втора. Следователно трябва още време да бъдат ваксинирани напълно възможно повече хора, за да се разчита, че предаването на по-опасната мутация може да бъде спряно. Към момента първа доза са получили 60 милиона от общо 67-те милиона население на Острова, а 25 милиона - и втора доза.

Критиците на британското правителство обаче смятат, че то действа свръхпредпазливо и отлага прекалено връщането към нормален начин на живот. Някои от депутатите от управляващата Консервативна партия също ще бойкотират удължаването на ограниченията по време на гласуването им в парламента следващите дни, тъй като вече сериозно вредят на икономиката.

Българи се оплакаха в социалните мрежи, че полетите им за началото на юли към България са били отложени с предложение за резервация за по-късни дати. Особено са засегнати маршрутите към Варна и Бургас, тъй като продължаването на ограниченията до края на юли означава, че по-малко хора биха предприели пътуване до Българското Черноморие.