Доктор Маджаров: Чака ни нова COVID вълна през есента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9888761 www.24chasa.bg
Доктор Маджаров. СНИМКА: КАДЪР БНТ

"Не бива да забравяме коронавируса. Спрямо ваксинираните у нас, е неизбежно да има есенна вълна. Обществото трябва да знае, че това, което се случи миналата есен и зима, ще ни се случи отново. Наблюдаваме какво се случва в другите държави. Трябва да се готвим за следващата вълна. Дано да сме по-подготвени".

Това обясни по БНТ доктор Иван Маджаров.

"Лимитите за болниците се представят пред обществото едва ли не като панацея, едва ли не системата ще рухне, ако ги няма. Не е вярно, няма да рухне, ще се въведат други механизми, които да контролират. Това е един лесен начин да контролираш макрорамката на бюджета. Всъщност е лесен, но много груб и води до много други последствия след себе си. Спира изобщо усилията на управлението и на касата, и на държавата за въвеждане на по-ефективни мерки за контрол", смята д-р Маджаров.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) коментира и други актуални теми в здравеопазването.

"Здравната реформа отново е на дневен ред. Предложението на здравния министър да се въведе коефициент, който определя цените на клиничните пътеки според състоянието на пациента, приет за лечение, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, коментира, че това е такъв вариант, при който да избегнем заплащане на една и съща сума при лек случай на заболяване и при случай с присъдружаващи такива. "Смятам, че това е добра посока", отбеляза д-р Маджаров.

Според него проблемът при клиничните пътеки е, че няма двама еднакви пациенти, винаги един човек се нуждае от една грижа, друг - от по-малки, трети от по-голяма, това е проблемът на клиничните пътеки, че разглеждат средно претеглен случай. Другият проблем е, че пътеките бяха оценявани по специалности, което доведе до изкривяване в системата - някои специалности се оказаха по-добре платени в сравнение с други специалности, затова и няма специалисти в някои специалности.

"Това, което каза вчера министър Кацаров, всъщност е оригиналната реформа преди 20 години. Така беше замислена - парите да следват пациента", каза д-р Иван Маджаров.