Източнокитайската провинция Джъдзян се превръща в център за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9889049 www.24chasa.bg

Второто изложение „Китай - Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Международен панаир за потребителски стоки“, както и ХХІІІ Симпозиум за инвестиции и търговия на Китай се проведоха от 8 юни до 11 юни в крайбрежния град Нинбо, провинция Джъдзян, Източен Китай, съобщава търговският отдел на провинция Джъдзян.

Съорганизирано от министерството на търговията в страната и местното правителство на провинцията, събитието включваше търговски изложения, инвестиционни разговори и обмен между хора. Джъдзян и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отново се обединиха срещу глобалната епидемия COVID-19 и икономическата рецесия, интегрирайки в икономиката обмен на кадри и отдавайки еднакъв акцент на търговията и инвестициите. Двете страни ще осъществяват всестранно висококачествено и многостепенно сътрудничество.

Джъдзян, разположена на югоизточното крайбрежие на Китай, положи големи усилия за изграждането на отворена платформа на високо ниво, представена от изложението „Китай – ЦИЕ“, в опит да се превърне в център за стимулиране на двустранното сътрудничество.

Използвайки механизма за двустранно сътрудничество, Джъдзян е посветен на развитието на инициативата "Един пояс, един път“. Оформя се нов модел на развитие, тъй като Джъдзян се стреми да издигне двустранното сътрудничество и местното отваряне до нови нива.

Като единствената китайска институционална проява на национално ниво пред Централна и Източна Европа, тазгодишното изложение се фокусира върху изграждането на нов модел и споделянето на нови възможности.

Три изложби бяха организирани специално за представяне на страните от ЦИЕ, международните потребителски стоки и вносните стоки с обща площ от около 200 000 квадратни метра. Повече от 2000 изложители от ЦИЕ и над 6000 китайски купувачи присъстваха на събитието.

По време на четиридневната проява бяха проведени над 20 важни събития за насърчаване на по-тесните връзки с ЦИЕ в областта на икономиката, търговията, науката и технологиите, здравеопазването, бизнес асоциациите и т.н.

Изложението е не само важно съвместно постижение след срещата на върха на лидерите на Китай и ЦИЕ, но и конкретно действие за насърчаване на двустранното икономическо сътрудничество, търговския обмен и висококачественото развитие на отношенията между Китай и ЦИЕ.

От създаването си през 2012 г. механизмът за сътрудничество между Китай и ЦИЕ е постигнал ползотворни резултати. В сравнение с преди девет години двустранният търговски обем между Китай и ЦИЕ се е увеличил с близо 85%, надхвърляйки 100 милиарда щатски долара за първи път през 2020 г. Двупосочните пътувания са нараснали почти четири пъти, а услугата за товарни влакове Китай-Европа обхваща повечето държави от ЦИЕ.

Като пионер в сътрудничеството и развитието на отношенията между Китай и Централна и Източна Европа, Джъдзян е предприел много мерки за преодоляване на неблагоприятните последици от епидемията, като се бори с тенденцията за намаляване на икономическото сътрудничество и търговския обмен с Централна и Източна Европа.

През първото тримесечие на тази година общият обем на търговия между Джъдзян и ЦИЕ достигна 3,96 млрд. щатски долара, което е увеличение с 42,5% на годишна база. Докато морският транспорт е блокиран и капацитетът на въздушния транспорт е ограничен, товарните влакове Китай-Европа, тръгващи от град Иу в провинция Джъдзян и стигащи до Европа, се превърнаха във важно свързващо звено за икономическия и търговския обмен между Европа и Азия. До края на март страните от ЦИЕ са създали 514 предприятия в Джъдзян, с договорени чуждестранни инвестиции от 1,1 милиарда щатски долара.

Джъдзян също така се възползва изцяло от предимствата на механизма за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, като го свързва с развитието на зоната за икономическо сътрудничество между Китай и ЦИЕ, пилотната зона за свободна търговия в Джъдзян и симпозиума за инвестиции и търговия в Джъдзян. По този начин е създаден нов механизъм за сътрудничество и свързване на нови политики със страните от ЦИЕ. По време на изложението беше стартиран механизмът за сътрудничество и диалог за електронна търговия между Китай и ЦИЕ, за да се улесни износът на предприятията от ЦИЕ за Китай.

През следващите пет години Джъдзян ще се стреми да внася стоки на стойност 20 милиарда щатски долара от страните от ЦИЕ с двупосочна инвестиция за над 1,5 милиарда щатски долара. Очаква се Джъдзян да се превърне в център на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, важен мост за излизане на страните от ЦИЕ на китайския световен пазар и важен прозорец, който да покаже модела на развитие на Китай пред страните от ЦИЕ.