Отчетът на Стефан Янев: Приказки за корупция, но без доказателства (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9889305 www.24chasa.bg
Служебният премиер Стефан Янев Снимки: Велислав Николов

Приказки за заварени корупционни практики и купуване на гласове, но без да са придружени с доказателства представиха служебният премиер Стефан Янев, заместниците му Бойко Рашков, Гълъб Донев и Атанас Пеканов и министрите Кирил Петков, Асен Василев и Стойчо Кацаров.

Изненадващо на брифинга за отчитане на първия месец от работата на кабинета се появи и вицето Рашков, който първоначално не бе включен в програмата.

Корупция и блато

Министерският съвет се отчита за работата си.
Министерският съвет се отчита за работата си.

"Колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми и сектори намираме нещо повече от хаос, по-скоро системен безпорядък и липса на правила, корупция, облечена в законосъобразни форми", започна още в началото на пресконференцията премиерът Стефан Янев. Даже в сектори като културата и образованието изскачат такива случаи, добави той.

Стефан Янев и Бойко Рашков
Стефан Янев и Бойко Рашков

"За съжаление един от министрите, които присъстват тук, стана известен с една метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори", коментира Янев.

Според Стефан Янев служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина.
Според Стефан Янев служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина.

Помолен да даде примери за такива корупционни практики обаче Янев прехвърли топката към министъра на икономиката Кирил Петков. Който даде пример именно с ремонтите на малките язовири, осъществявани от Държавната консолидационна компания и които според него са били ремонтирани прекалено скъпо и не са пуснати в експлоатация. Предишните управляващи от ГЕРБ обаче твърдят, че единият от язоририте "Пазар дере" е бил специално източен, за да може министър Петков да направи клип.

"ДКК има подчинено дружество "Монтажи". и ДКК получава 630 милиона лева, за да ремонтира язовирите и ги дава на "Монтажи". Вече имаме похарчване на парите без обществено поръчка и многократно завишени разходи. Както вече казах пет пъти по-големи при транспорта и два пъти при бетона", разясни Петков какво разбира служебното правителство под законосъобразна корупция.

В ДКК и агенцията за експортно застраховане текат проверки, обясни още министърът на икономиката.

Половината от разходваните от държавата средства през изминалите години са давани през т.нар. инхаус поръчки, изтъкна и министърът на финансите Асен Василев. Така се наричат поръчките, при които държавата възлага конкретна работа на държавна фирма.

"Инхаус поръчките са вратичка за много спешни случаи, а тук се е превърнало в порочна практика. Широко разпространени са т.нар. огледални договори, при които с единия държавата възлага на фирмата конкретна дейност, а тя поема ангажимент да я свърши със собствени сили. Вместо това веднага я отдава на подизпълнител без да има обществена поръчка и съответно контрол от страна на обществото как се изразходват публичните средства", разясни Асен Василев.

Финансовият министър описа и схема, при която ведомства са купували дизелово гориво за отопление с висок акциз, а са получавали реално такова с нисък, а разликата според него отивала в нечии джобове.

"Където се обърнем е блато", включи се в обвиненията и вицепремиерът Бойко Рашков. Той даде пример как службите и МВР не са знаели за 16 случая на съмнителни трансплантации в бившата правителствена болница, които бяха изнесени от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. "Очевидно оперативното чувство в някои служби е липсвало", коментира Рашков.

На изборите на 4 април и на много преди тях е имало купуване на гласове, но за това урудливо явление МВР няма вина, заяви още вицепремиерът и вътрешен министър. Част от кадровите промени в МВР обаче се дължали и на такива подозрения, разясни Рашков. Той се позова на доклад на Антикорупционния фонд като определи неправителствената организация като сериозна институция. Според анализа, цитиран от Рашков, най-много се купуват гласове в Бургас, Кърджали,Благоевград, Стара Загора и София-област.

"Има няколко разследвания за купуване на гласове на 4 април, но не са разкрити престъпления на предишните управляващи", заяви Рашков. След което разказа как в МВР имало вътрешноведомсствен хумор, че от клавиатурите на служителите липсвали букви за ГЕРБ, ДПС или Б.Б.

В служба на МВР пък били открити агитационни материали на ГЕРБ, твърди още Рашков.

Към 11 юни в МВР вече имало 9 сигнала за купуване на гласове, но нямало досъдебно производство до момента, разясни Рашков.

От тотална липса на контрол при сключването на договори с частни фирми от страна на предното правителство се оплака пък министърът на финансите Асен Василев. Системно имало и несъбиране на данъци от страна на НАП, твърди той. Докато в последния месец агенцията отчитала значително повишаване на събираемостта.

"Очакваме да съберем повече пари от заложеното в бюджета", категоричен бе Василев. Той даде и пример как на нефтеното пристанище "Росенец" до идването на служебното правителство имало назначени само 7 митничари, които работели на 24-часови смени. Реално на терминала имало само по един митничар, твърди Василев. Служебният кабинет обаче отпуснал допълнителни щатове, а освен това били изпратени на помощ и хора от данъчните и гранична полиция и сега нефтеното пристанище се контролирало от комбинирани екипи.

Бюджетът ще бъде актуализиран,

а още следващата седмица ще започнат обсъждания на актуализацията, съобщи още министърът на финансите Асен Василев.

Актуализацията обаче се налагала не заради опасност да не бъдат изпълнени приходите, а защото в бюджета не били заложени достатъчно разходи, обясни министърът на финансите. Дефицитът обаче реално нямало да се увеличава.

Мерките заради пандемията от коронавирус бяха финансирани до март, а през април и май към тях са прехвърляни пари от други пера. Това се наложило да направи и служебното правителство, разясни Василев.

С продължаващото плащане на по 50 лв. към пенсиите всеки месец и продължаване на програмата 60/40, но след промяна се похвали пък вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Той специално подчерта, че безработицата е паднала до 5,4%, което означавало, че икономиката се възстановява след мерките за затваряне, наложени от епидемията.

Над 2,5 млрд. лв. ще бъдат насочени към малките и средни фирми през търговските банки, заяви пък министърът на икономиката Кирил Петков.

Политика и за следващ кабинет

Служебното правителство полага основите на политика, на политическо поведение, което ще бъде продължено и от следващо редовно правителство и партиите, които биха го подкрепили, заяви служебният премиер Стефан Янев. Той обаче не се задълбочи да опише какви точно са тези политики, които ще бъдат оставени на редовно правителство.

Служебният кабинет ще внесе за одобрение в ЕК плана за възстановяване и развитие, включи се обаче вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов. Внасянето на документа се е забавило по две причини. Едната е, че кабинетът на Бойко Борисов не го е внесъл навреме, а и имало технически забележки от ЕК, които да бъдат оправени, разясни той.

Втората причина е, че служебният кабинет променя включените в плана проекти, като според думите на Пеканов засегнати от промени са 50% от заварените проекти. Освен това се включват и такива, изготвени от стратегическия съвет на президента Румен Радев, върху които държавния глава обърна особено внимание при назначаването на кабинета - създаването на СТЕМ център, а не само на кабинети в училищата, система за спешна помощ по въздуха, система за лечение на инсулти и след инсулт не само в София, а в болници в цялата страна, изброи вицепремиерът.

При промените в плана се залага и повече контрол при разходването на средствата, както и измерване на ефектите от тях. Добавени са и още 500 млн. евро за бизнеса.

Подготовка за нова вълна от коронавируса

Служебното правителство подготвя и план за подготовка на здравната система, така че да е готова за нова вълна на пандемията от коронавирус през есента, разясни здравният министър Стойчо Кацаров. Лошото състояние на здравната система и недоброто управление на кризата са виновни за високата смъртност, обвини той.

Новата вълна пък била почти неизбежна заради ниското нива на ваксинация в България, отчете Кацаров. Той се похвали, че е променил системата като ваксини вече се доставят до личните лекари, а приоритет при имунизацията се дава вече на възрастните. Само за последния месец били ваксинирани 400 хил. души над 60 години твърди Кацаров. В същото време обаче и той отчете, че пада общият брой на хората, които си поставят ваксина.

Кацаров също работи по дългосрочна политика за промяна на здравната система, похвали се служебният министър.

За смените по високите етажи

В МВР подмяната на началници в общи линии е приключила, категоричен бе вицепремиерът Бойко Рашков. Той за пореден път отрече обвиненията, че е направил чистка във вътрешното министерство. Бил сменил реално само главният секретар Ивайло Иванов заради насилието по време на протестите.

Част от сменените сами поискали да ги махне от постовете им, а други били прехвърлени на създадени нови щатове да помагат на политическото ръководство на министерството като са им запазени заплатите, твърди Рашков.

Шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева ще бъде сменена заради забавените вписвания на новите ръководства на болници, закани се пък премиерът Стефан Янев.

А финансовият министър Асен Василев отрече да е консултирал назначения в своето министерство или подчинените му агенции с президентския съветник Пламен Узунов. Въпросът стана актуален, след като се появи видео на което се вижда разговор на Узунов с бивш високопоставен кадър на митниците Петко Петков, при който се пишат листчета и се разменя плик с нещо в него.

Бойко Рашков предпочете да не отговори на въпрос на "24 часа" дали е консултирал назначения в МВР с Пламен Узунов.

Машини на изборите ще има

категорични са от служебното правителство. А Асен Василев пое ангажимента комисията да получи толкова пари, колкото са й нужни, за да закупи допълнителните 1500 устройства. Правителството пък съдействало на ЦИК да ги купи пряко от производителя похвали се премиерът Стефан Янев.