Регионалната министърка писа на банките да спрат плащания на „Автомагистрали“ (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9889558 www.24chasa.bg
Виолета Комитова Кадър: БНТ

Служебната регионална министърка Виолета Комитова е написала писмо до седем търговски банки, в което ги предупреждава да не правят преводи по сметките на държавното дружество „Автомагистрали“, ако платежните са подписани от настоящия изпълнителен директор Стоян Беличев или упълномощени от него лица. Изключение можело да се прави само ако става дума за възнаграждения по трудови договори, пише в писмото, с което "24 часа" разполага. 

На 7 юни регионалната министърка издаде заповед, по силата на която сменя съвета на директорите на „Автомагистрали“, но промените все още не са вписани в Търговския регистър и на практика не са влезли в сила. В заповедта пише, че новото ръководство на дружество, което тя назначава, трябва да изпрати заповедта за вписване в регистъра, но от сайта на Търговския регистър се вижда, че това към момента все още не е направено.

Стоян Беличев отговаря писмено на министърката с писмо с днешна дата (виж по-долу), че такова блокиране на дейността на дружеството ще доведе до тежки последици, тъй като освен договорите за изграждане на магистрала „Хемус“, „Автомагистрали“ има и куп договори за текущ ремонт и поддържане на пътища в цялата страна. Забавянето на плащания по тях ще доведе до искания за неустойки, които ще бъдат платени от българския данъкоплатец, е написал Беличев. 

Епистоларният диалог между двамата продължи и по-късно днес, след като пресцентърът на МРРБ разпространи писмо-отговор на министърката до Стоян Беличев. В него тя му напомня, че проверките в дружеството са установили нередни огромни авансови плащания за дейности, които няма да се извършат скоро. 

От Камарата на строителите в България (КСБ) реагираха, че те също са за създаването на правила, но не може да се стопира работата, докато бъдат написани. "Министърката твърди в тв интервю, че не е спирала строителни обекти. Но като спреш плащанията, на практика спираш обектите. И ние сме за правила, но не е редно да спираш икономиката, докато ги създадеш, трябва да го правиш паралелно", каза пред "24 часа" изпълнителният директор на камарата Валентин Николов. 

Според него само в пътното строителство има спрени обекти за около 600 млн. лв. В момента тече проверка на камарата из регионалните й поделения и по думите на Николов ще се окаже, че по други програми и проекти са спрени строителни обекти за още толкова. 

"Обикновено държавата се оправдава с това, че "малко" ще забави плащанията. Само че когато вече е пусната фактура, до 14-о число на следващия месец трябва да декларираш ДДС по нея и то става незабавно изискуемо, почват да се трупат неустойки и лихви върху тях. Нашите уважения към министърката, тя разбира добре инвестиционния процес, но не може така да се спира икономиката", каза още Николов. 

В края на работния ден във вторник Виолета Комитова се срещна с изпълнителния директор на „Автомагистрали“ЕАД по негова молба. На срещата бяха обсъдени въпроси относно дейността на дружеството и смяната на ръководството му. Министър Комитова увери, че всички разплащания от страна на държавата ще продължат без проблем и в срок, а Беличев обеща приемственост, пише в рессъобщение на регионалното министерство. 

Виж писмото на министърката   ТУК 

Виж отговора на Стоян Беличев  ТУК 

Виж писмото-отговор на министърката ТУК