Министър Минеков: Време е да започнем разговор за състоянието на медийното пространство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9889955 www.24chasa.bg
Велислав Минеков

"На 4-ия ден след влизане в министерството, решихме, че този разговор е нужен. Трябва да започнем да говорим това, което не си казахме последните 10 г.

Време е да започнем искрен разговор за състоянието на медийното пространство, да разберем какво се случи през годините, как стана така, че днес сме на 112-о място по свобода на словото." С тези думи служебният министър на културата Велислав Минеков откри дискусията "Държавата и медиите" преди минути.

Той очерта и темите, които ще бъдат обсъждани на нея. "Проблемът с медийната собственост, какво е значението на Съвета за електронни медии и дали да продължава в същия политически състав, какви да бъдат неговите отговорности", каза Минеков.

Дискусията е организирана от Министерството на културата, но самият министър няма да може да присъства на нея през цялото време. "Всичко ще изгледам на запис, ще подбера най-същественото, което трябва да обсъждаме", обясни още министър Минеков.

Той е помоли дискусията да бъде проследена от Министерство на финансите, от Министерство на икономиката и от Министерство на вътрешните работи. "Да дадат оценка за това, което са чули, но и решения и реакции за всичко значимо", каза Минеков.

В началото на дискусията евродепутатката Елена Йончева отправи видеообръщение. От години се опитвам да привлека вниманието върху медийната среда. Никой министър не изведе развитието на медиите на дневен ред, защо страната ни, само за 10 г., се срина главоломно в класациите за свободата на медиите. Причините са известни на всички - концентрация на собствеността, силна политическа и икономическа зависимост, фалшиви новини, каза Йончева. Тя е категорична, че в България беше убита самата журналистика. Най-потресаващатото е, че това 112-о място не притесни никой, каза още тя. 

Припомни, че Европейската комисия и парламент изведоха темата като приоритет. За първи път м.г. бе включен мониторинг на медиите, а новият доклад се очаква в края на юли. 

Насочила съм усилията си в две посоки. Първата е да има стандарти относно реалната собственост на медиите. На хартия и у нас има правила, каза още тя. При какви условия и как политически лица могат да имат медии, едно е да има партиен вестник и телевизия, съвсем друго политици, които монополизират цяла медийна среда, каза Йончева. Другата тема е разследващата журналистика . Тя обясни, че днес скоростта е по-важна от качеството. Това е скъпо и опасно начинание, отбеляза още Йончева. Според нея трябва да се засили защитата на разследващите журналисти и неправителствени организации да са гарант за финансирането, така че средствата да не отидат при "наши хора".

  Целта на медийния закон бе да се изсветли собствеността. Аз не мисля, че е изсветлена, обясни директорът на дирекция "Авторско право" в Министерството на културата Мехти Меликов. През миналата година са направени 50 проверки и са съставени 29 акта, отчете още той. Обясни, че работна група обсъжда промени, с които да се изчистят недостатъците.