Над 111 хил. ученици на изпит утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/9890070 www.24chasa.bg

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ще се явят на национално външно оценяване тази седмица. Изпитът по български език и литература е в сряда, 16 юни, а по математика – в петък, 18 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание.

Националното външно оценяване на седмокласниците ще се проведе в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца. Изпитите на седмокласниците са вход за гимназия.
Карантинираните ученици също ще могат да се явят, за това са подготвени специални зали. Към 15 юни под карантина като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници.
Този випуск десетокласници са първите, които също ще държат задължителни изпити - общо 51 600 ученици, те са в сдъщия ден като на седмокласниците.
Националното външно оценяване за X клас започва в 8 ч, а за седмокласниците – в 9 ч.
В две части е изпипът за 7-и клас - в първата се решава тест от 25 задачи, времето е един час. 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути тийнедърите пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.
Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.
Министерството на образованието и науката организира стрес тест в понеделник - всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за затруднения, съобщиха оттам.
Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца.
Може да се ползва само черна химикалка, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник.
Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.
Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.
Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.