4-дневна работна седмица ще помогне на климата както премахването на всички частни коли от пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/9890580 www.24chasa.bg
Един работен ден по-малко ще намали емисиите с над 20% до 2025 г.

Промяната ще намали въглеродните емисии на Великобритания със 127 милиона тона

Въвеждането на 4-дневна работна седмица без намаляване на заплащането би намалило драстично въглеродния отпечатък на Обединеното кралство. Така страната би постигнала климатичните си цели, се казва в нов доклад.

Проучването установява, че един ден по-малко ходене на работа ще намали емисиите в Обединеното кралство със 127 млн. тона до 2025 г. - спад с повече от 20% и еквивалентно на изваждането на целия частен автопарк на страната от пътя.

По-кратката работна седмица придобива популярност сред икономистите, бизнеса и някои политици през последните няколко години. Компанията за потребителски стоки Unilever тества концепцията в Нова Зеландия за една година, стартирала миналия декември, а правителствата на Испания и Шотландия пробват пилотни схеми на национално ниво.

Застъпници на идеята казват, че намаляването на работното време би създало повече работни места, ще подобри психическото и физическото здраве на служителите и ще укрепи семействата и общностите. Неотдавнашен доклад установи, че промяната може да предотврати рязкото нарастване на безработицата след пандемията от COVID и че повечето големи компании ще могат да се справят с промяната чрез по-висока производителност или чрез повишаване на цените.

Проучването, проведено от природозащитната организация Platform London, установи, че 4-дневната работна седмица също може да изиграе ключова роля за справяне с ескалиращата климатична извънредна ситуация, не само намалявайки емисиите от високоенергийните работни места и транспорта, но и намалявайки въглеродният отпечатък на стоките, консумирани във Великобритания, но произведени в чужбина.

Каролайн Лукас, депутатка от партията на Зелените във Великобритания и бивш член на Европейския парламент, е един от нарастващия брой политици, подкрепящи идеята. “Това не само ще спомогне за изпълнението на обещанието да се справяме по-добре, но и ще окаже голямо влияние върху емисиите на въглерод. Това ще подобри здравето на хората, ще им даде време да допринасят за своите общности, както много хора искат да направят, и ще помогне за справяне с извънредната климатична ситуация.”

Докладът установява, че съкращаването на работното време би намалило потреблението на енергия на работното място и ще намали емисиите от транспорта, защото няма да се пътува до работното място. Предоставянето на допълнителен почивен ден на хората пък ще увеличи количеството нисковъглеродни дейности, на които те се наслаждават - почивка, спорт, време със семейството и т.н.