Видни българи зад "Златен Век": Подкрепяме проекта, за да имаме европейска столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891029 www.24chasa.bg

Представяме видео, което обединява мненията и аргументите на професори, правни експерти, инженери, архитекти, творци и други хора, които ПОДКРЕПЯТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА СГРАДА “ЗЛАТЕН ВЕК” и застават зад идеята за създаване на музей на християнската култура и изграждане на православен храм на върха и които допринасят за ЗАВЪРШВАНЕТО И РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОЕКТА.

Ще чуете мнения на проф. Огнян Герджиков, адвокат Владимир Пенков - председател и старши съдружник в "Пенков, Марков и партньори", проф. д-р Орлин Давчев - декан на архитектурния факултет в УАСГ, Васил Горанов - художник, Красимир Тодоров - скулптор и художник и други.

Васил Горанов, художник: Светът, в който живеем, е завещан от нашите предци. Затова как ще изглежда същият този свят в бъдеще, отговорността е наша. Нека да градим, нека да създаваме, нека да творим, това е посоката.

Адв. Владимир Пенков, председател и старши сътрудник на "Пенков, Марков и партньори": Има влязло в сила съдебно решение и не подлежи, и няма как да подлежи на каквото и да е съмнение, че е налице съществуващо разрешение за строеж най-малко до ноември 2022 г. за “Златен Век”. Нека хората, които сами се позовават на върховенството на закона, спазват този закон и не торпилират този принцип, и то само по лични и лобистки интереси. Те не бива да рискуват инвестиционния климат в цялата страна. Не са ли нанесени достатъчно щети, кой ще ги поеме, кой ще ги компенсира?

Проф. д-р арх. Орлин Давчев, Декан на архитектурен факултет в УАСГ: Дали една сграда е висока, е изключително относително понятие според мен, тъй като това се определя от нейната същност и от контекста, в който е разположена. А именно тази сграда е в среда с наличие на бившия Японски хотел, сградата на "Енергопроект". И именно там, на тази височина, според мен е логично да съществува една висока пунктова сграда. Една сграда, която ще се превърне в емблема на столицата ни като един европейски град.

Радослав Борисов, архитект: Идеята за изграждане на високи сгради тук на върха на Лозенския хълм, където се намираме в момента, присъства в градоустройствените планове на столицата още от 60-те години на миналия век. В продължение на тази концепция са изградени първо сградата на "Енергопроект", 10 години по-късно - 1979-а година, е завършен хотел "Витоша – Ню Отани", известен като Японския хотел сред столичани. И в момента се изгражда най-високата от трите кули сграда “Златен Век” на "Артекс".

Проф. Огнян Герджиков, 52-ри председател на Народното събрание: Когато преди 130 години инженер Айфел започва да изгражда Айфеловата кула, цял Париж настръхва. Интелектуалният елит е против изграждането на това чудовище по техни думи. Но сега Айфеловата кула е забележителност не само на Париж, а и на цяла Франция. Тази асоциация в мен възниква, когато говорим за “Златен Век” - една сграда, която може да бъде емблема на София. Затова трябва да защитим “Златен Век”.

Магдалена Праматарска, дизайнер: Сграда "Златен Век" е слънчев лъч, който ни показва пътя да градим, да съзидаваме, да горим в работа и стремежи, а не в административни борби.

Месут Козумали, инженер: Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България. Както в цял свят, всички мегаполиси, всички развити държави се надпреварват в изграждането на по-високи архитектурни, по-иновативни сгради, така и София, така и ние се нуждаем от сграда като “Златен Век”, която да е такъв символ.

Жорж Димитров, 3D артист: Аз съм за модерния облик на квартал "Лозенец" и за построяването на “Златен Век”, защото това е бъдещето на съвременните градове.

Евгени Пирнарев, архитект: Аз подкрепям "Артекс Инженеринг", защото стои със своето име зад всеки един проект, допринасяйки за облагородяването на града. И нека не забравяме - София расте, но не старее, защото не спира да се развива.