Четвъртокласниците от с. Труд с 5,56 по математика на малките матури, мотивирани да учат по метода “Киплинг”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891108 www.24chasa.bg
Четвъртокласниците отличници от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в с. Труд СНИМКА: Анелия Перчева

ОУ “Св. св. Кирил и Методий” е единственото в Пловдивска област с параклис и уроци по религия, има парк със зелена класна стая

Със среден успех 5,56 по математика от националното външно оценяване четвъртокласниците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в пловдивското село Труд задминаха много елитни училища в страната. Висок резултат децата са показали и по български език – 5, 33.

Виктория Минкова (вляво) и Лора Копринкова са сред децата с най-високи оценки.
Виктория Минкова (вляво) и Лора Копринкова са сред децата с най-високи оценки. СНИМКА: Анелия Перчева

За преподавателите им този успех не е изненада.

Класните ръководителки на двете паралелки Тодорка Арабаджийска (вляво) и Паунка Квачкова
Класните ръководителки на двете паралелки Тодорка Арабаджийска (вляво) и Паунка Квачкова СНИМКА: Анелия Перчева

“Учениците ни са решили безброй тестове и по двата предмета. Използвахме различни игрови подходи, както и дигиталните технологии, за да направим материала по-интересен и достъпен”, обяснява Тодорка Арабаджийска, класна на едната от двете паралелки четвъртокласници.

Колежката ѝ Паунка Квачкова приложила метода "Киплинг", за да стимулира възпитаниците си да положат повече усилия в усвояване на знанията. Два месеца преди малките матури

им раздала

листове с

въпроси и

мотивиращи

отговори

“Какво искам – да се представя отлично на изпитите. Защо ми е нужно – ще си повиша самочувствието и ще докажа на себе си, че знам, мога да се справям и да успявам”, са част от тях. Наложило се двете учителки да убеждават и някои от семействата, че малките матури са важни. В крайна сметка деца, преподаватели и родители се обединили за една обща цел – максимално добро представяне на националното външно оценяване.

Арабаджийска и Квачкова наблегнали особено на текстовите задачи и не се уморявали да повтарят на децата, че трябва да ги четат по няколко пъти, докато разберат условието. Изисквали от тях да мислят и предлагат варианти.

“Задачите на изпита

бяха по-лесни от

тези, които ни

даваше

госпожата

по време на онлайн обучението и когато се върнахме в клас”, твърди четвъртокласничката Лора Копринкова, която е сред децата с най-висока оценка по математика. Момичето е и в първата десетка на областната олимпиада, прието е в Математическата гимназия в Пловдив, където ще продължи следващата година. Желанието на Лора е да се посвети на тази наука, както са направили и родителите ѝ.

Матурата по български език също не затруднила четвъртокласниците от с. Труд, въпреки че т.г.

за първи път

имало диктовка

от аудиофайл

С подобни те са се упражнявали на присъствените занятия, подновени от януари. Децата показали знания при пренасяне и строеж на думи, пунктуация и степенуване на прилагателни, правопис на предлози. Успешно се справили и с творческата задача по създаване на свързан и граматически правилен текст.

Директорката Тоня Коева лично влязла във всеки четвърти клас преди изпитите, за да снеме напрежението.

“Казах им, че

искам да ги видя

усмихнати

и уверени, защото за всичко са подготвени. И това ги успокои. Даже квесторите бяха по-стресирани от тях”, разказва тя. Въпреки това едно от децата се паникьосало и се опитало да избяга под претекст, че му се ходи до тоалетната. Младият учител по физическо в ОУ “Св.св. Кирил и Методий” обаче разбрал какво се готви да направи момчето и внимателно поговорил с него.

“Ще седнеш спокойно и ще видиш, че ще се справиш. Знаеш го”, окуражил го преподавателят. Детето се върнало на чина и започнало да пише.

“Учениците в Труд по нищо не отстъпват на връстниците си в градовете. Даже имат по-богат опит – могат да видят с очите си как се отглеждат плодовете и зеленчуците, защото те са в дворовете им, знаят повече за домашните животни, а това им помага и в уроците”, обяснява Квачкова.

Директорката Тоня Коева подчертава, че зад успеха на децата стои упорита работа на целия колектив. Много помогнал курсът по ментална математика, както и изявяването на учениците на олимпиади, състезания и конкурси, за да покажат знания и таланти и да добият самочувствие.

Училището е и иновативно. Преди 3 г. паралелка втори клас

получава името

“иновативни

математици”

- при нея се въвеждат облачните технологии. Резултатите показали, че чрез тях и обучителни игри подрастващите усвояват по-лесно труден за тях материал. Родителите пък имали възможност всеки ден да се информират какво е било преподадено и как тяхното дете се е представило.

“Бяхме го

измислили, без

да знаем, че ще

дойде пандемия

Когато ни връхлетя, много бързо и в останалите класове въведохме електронните платформи”, посочва Коева. По думите ѝ при дистанционното обучение нито един от общо 210 ученици от първи до седми клас не бил оставен без таблет. Освен компютърни устройства училището предоставило и безплатен мобилен интернет на хлапетата, чиито семейства нямали финансови възможности.

Директорката е категорична, че добрата материална обезпеченост в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” също допринася за успеваемостта. Триетажната сграда е реновирана по програмата за енергийна ефективност и е газифицирана. Всички класни стаи са боядисани в свежи цветове и са оборудвани с мултимедия, лаптоп, принтер. На стените до вратите на кабинетите са наредени табла с рисунки и изделия на учениците. Навсякъде свети от чистота.

ОУ “Св. св. Кирил и Методий” е единственото в цялата Пловдивска област, в което всички класове – от 1-и до 7-и, изучават религия.

“Това е от голяма полза за възпитанието на децата, защото отрано научават какво и добро и лошо. Знаят, че трябва да се помага на нуждаещите се”, коментират родители. Те приветстват и обособяването на минипараклис, който се вижда веднага, след като се прекрачи прагът на училището.

Огромният двор също е гордост за екипа на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. В него има парк с красиви дървета и цветя, за които се грижат и самите деца. Те пазят растенията, поливат ги, редовно правят уборка на алеите. В парка е ситуирана и

зелена класна

стая

В съседство със зелената зона е просторно игрище за хандбал, футбол, баскетбол и волейбол.

Преди 2 г. община “Марица” е построила за училището и модерна закрита спортна зала с 300 седящи места. В нея се провеждат часовете по физическо през зимата и в лошо време.

“Учениците в Труд имат всички условия за развитие. Екипът от преподаватели е страхотен. Нивото на децата е доказателство за техния професионализъм”, коментира кметът Красимир Минков, чиято дъщеря е четвъртокласничка и е сред отличниците на малките матури.

По думите му селото е живо, с много деца. Заради добрата подготовка в местното училище родителите масово предпочитали да запишат децата си в него. Посещавали го ученици дори от съседното Строево.

Усилията на екипа на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” са насочени към внедряване на още нови методи за обучение. В момента се разработва проект по програма “Еразъм”, в който участват 5 държави. От България са включени само 2 училища. Идеята е да се изработят механизми за взаимодействие между отделните предмети.