Скопие чака редовно правителство у нас за отпушване на преговорите за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9891128 www.24chasa.bg
Зоран Заев Снимка: Ройтерс

Няма план Б, няма алтернатива на членството в Европейския съюз, казва премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за МИА след срещата на НАТО в Брюксел вчера, предава БТА. В рамките на форума той разговаря и с българския президент Румен Радев, а в близките дни се подготвя визита на Заев в София. 

От интервюто на северномакедонския премиер обаче става ясно, че Скопие ще чака в опитите си за пробив сформирането на следващо, редовно българско правителство.  Той подчертава, че желанието на страната му е да няма вето от София на 22 юни и Съветът по общи въпроси на ЕС да постигне решение за официално започване на преговорите, но добавя: "Ако не бъде постигнато решение, надявам се, че поне ще можем да завършим дискусиите и да чакаме България да сформира политическо правителство."

Това бе първо участие на Северна Македония в среща на върха на НАТО като пълноправна членка на алианса.

На въпрос дали е обсъдил с американския президент Джо Байдън българската блокада на поканата към Скопие за старт на преговорите за Ес, Заев посочва: "Просто казах, че сме благодарни, че (американският държавен секретар) Блинкън се обади на президента Радев да обсъдят този въпрос. И това, което има значение за нас, е, че страната насърчава двете държави да вземат решение. Подкрепата на САЩ винаги има положителен ефект върху усилията за намиране на решение чрез дипломация".

"Това, че САЩ се ангажират, ми дава надежда, че правим всичко възможно за намиране на решение. Но трябва да имаме предвид, че България няма парламент, има временно правителство и е възможно да не бъде взето решение. Важно е да не се създават очаквания. Нашите граждани трябва да знаят, че нашата работа е да направим всичко по силите си", посочва Заев. "България ще проведе избори на 11 юли, преди да състави политическо правителство, за да продължим преговорите в търсене на решения. Това може да стане през септември, октомври, декември...", добавя той.